ecotopia

Construint Ecotopia
Laboratori d’Aprenentatge Comunitari

30.10.2017 – 11.12.2017


Dilluns del 30 d'octubre a l'11 de desembre, de 18 a 21 h (excepte 13 de novembre), i diumenge 12 de novembre de 10 a 14 h. 
Virreina LAB / Altres espais
Taller gratuït. Aforament limitat.
REQUISITS: cal enviar inscripció prèvia amb text de motivació abans del 28 d'octubre al correu electrònic laboratori@lac.barcelona
El taller s'imparteix per configurar un grup d'aprenentatge compartit. No es permet assistir a sessions aïllades.

El taller Construint Ecotopia, es planteja com una proposta comunitària de trajecte de transició cultural cap a un nou paradigma ecològic. Convidem a compartir un recorregut per la creació oberta i comunitària de sabers, valors, metodologies i conceptes que ens ajuden a construir l'Ecotopía de manera responsable.

Aquesta iniciativa de formació i experimentació del LAC, s'emmarca en el recorregut iniciat el passat gener i neix d'un grup de persones integrants del Taller de Reciprocitat, a partir del seu desig de donar continuïtat a l'experiència d'autoaprenentatge col·lectiu.

Des del LAC es dóna pas així a la segona entrega de tallers d'autoaprenentatge comunitari, amb iniciatives autogenerades des de la mateixa activitat del laboratori, com un procés de reciprocitat que es presenta en forma de convocatòria pública en el marc de La Virreina Centre de la imatge.

 

En sintonia amb les idees i propostes de "permaciutat", proposem un procés grupal d'aprenentatge comunitari sobre la transició a nous paradigmes ambientals, socials i culturals, per visibilitzar i potenciar experiències i espais de reciprocitat que es donen a la ciutat de Barcelona.
Treballarem a partir de dinàmiques grupals, així com de recorreguts per espais exteriors. Amb les aportacions de convidats al taller, aprofundirem en els aspectes metodològics, reflexius, simbòlics i pràctics que ens poden ajudar a formar part de les xarxes activa, que estan emergint en la construcció d'una nova ciutadania ecològica.

Crearem espais on posar les llavors per a una visió i reflexió pràctica de la nostra relació amb la terra i els éssers que habiten a la ciutat. Com ens relacionem amb els diferents elements ... Amb la terra (les muntanyes, els aliments, els espais de trobada ...), amb l'aigua (el mar, els rius, les fonts, l'aigua que bevem), amb l'aire (com cuidem l'aire del nostre entorn), amb el foc (quins fluxos d'energia fem servir ...), entre d'altres. Revalorant els espais on es pot donar una reciprocitat que plantegi nous intercanvis a reptes de creació i transformació.

Per a tals efectes, ens hem proposat abordar a través de set sessions de taller, un recorregut que transiti per diversos eixos temàtics com són: la transició, l'ecofeminisme, l'autoconeixement i l'aprenentatge comunitari.


Objectius del taller

-Fomentar l'autoaprenentatge comunitari a través de la vivència d'un procés creació vinculat a la transició ecològica.

-Explorar metodologies i formes d'autoaprenentatge des de la pràctica de la intel·ligència col·lectiva.

-Conèixer i participar d'experiències de cultura en transició en espais de la ciutat de Barcelona.

-Desenvolupar dinàmiques grupals de creació i aplicació creuada de conceptes i valors en l'escenari d'una nova cultura en transició.

 

Programa

Sessió 1. 30 d'octubre:
Construint Ecotopia
Presentació del taller i introducció a conceptes de Ecosofía.
Ecologia profunda. Daniel Turón.
Ecosofia sintètica. Pere Lluís Pla Boixó.

Sessió 2. 6 de novembre:
Escenaris de Transició
Introducció i experiències de la Transició.
Convidat conductor: Juan del Río
La sessió es desenvolupa a l'Aula Ambiental Bosc Turull.

Sessió 3. 12 de novembre:
Recorregut d'exploració ecotòpica
De 10 a 14 h. Recorregut urbà Vallbona - Montcada
Exploració i conversa amb agents del territori. Horts informals de Vallbona. Explotació agrària la Ponderosa. Veïns, Rec Comtal, història i actualitat. Instal·lacions del MUHBA, sobre el subministrament d'aigua a la ciutat.

Sessió 4. 20 de novembre:
Creació col·lectiva
Metodologies de creació col·lectiva. Dragon Dreaming
Convidat Joan Carol

Sessió 5. 27 de novembre:
Transició cultural: resilència urbana
Dinàmiques i accions culturals de resiliència urbana

Sessió 6. 4 de desembre 2017:
Transició cultural: Renaturalització i polítiques ambientals
Polítiques ambientals i transició.
Convidat: Marc Montlleó. Biòleg. Barcelona Regional.
La renaturalització i bioreceptivitat com la relació entre la natura i les ciutats i la necessitat de fomentar la presència de naturalesa per alterar els fluxos urbans.

Sessió 7. 11 de desembre:
Transició cultural: art contemporani i imaginari ectòpic
Creació artística en relació a la naturalesa i a l'ecologia social.
Tancament i celebració.



Les sessions seran vehiculades pels següents convidats:

Juan del Río és educador, autor, investigador o activista, dissenyador i impulsor de projectes o facilitador de grups, sempre amb l'objectiu de promoure alternatives de canvi de paradigma cap a una societat que s'adapti als límits biofísics del planeta, mes connectada amb la natura, justa i feliç.
http://juandelrio.net/

Joan Carol es dedica des del 2007 a l'acompanyament d'empreses i projectes orientats a la sostenibilitat i el foment de nous paradigmes culturals, socials, econòmics i ambientals. Entre els quals destaca Xarxa de Transició Espanya, World Biomimetic Foundation, Impulsar Valors i Helix3c. Es defineix com: "Un node temporal en fluir del procés o dit d'una altra manera estic en un trànsit que iniciï en néixer i aquest procés és la meva motivació, compromís i responsabilitat amb la resta de terrícoles, humans i més que humans, que abandonaré quan mori, per tornar a fluir en un altre procés. "

Marc Montlleó és biòleg i codirector de l'àrea de Medi Ambient i Eficiència Energètica de Barcelona Regional, on ha desenvolupat l'avaluació Ambiental Estratègica del Pla Territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona, el procés de recuperació del tram final del riu Besòs, el projecte d'esculls artificials al litoral de Barcelona, el projecte bàsic i executiu del Zoo Marí, directrius ambientals del Ecobarri de Vallbona o redacció d'informes ambientals de les modificacions urbanístiques de la ciutat de Barcelona.


Grup propulsor
Aquest taller ha estat definit i desenvolupat des del LAC per: Daniel Turón, Eny López, Francisco Navarrete Sitja, Pere Lluís Pla Boixó, Joan Vila Puig i Claudia Villazón.

El Laboratori d'Aprenentatge Comunitari és una iniciativa de Sitesize per a La Virreina Centre de la Imatge.

www.lac.barcelona