Laboratori d’aprenentatge comunitari

PRESENTACIÓ DEL LABORATORI D'APRENENTATGE COMUNITARI

13.12.2016


Dimarts 13 de desembre, 19 h. Virreina LAB
Sitesize (Elvira Pujol Masip i Joan Vila Puig)

El Laboratori d’Aprenentatge Comunitari (LAC) és un espai d’experimentació dedicat a la creació i transmissió d’aprenentatges basat en la reciprocitat. La proposta parteix de les capacitats i potencialitats dels sabers personals i comunitaris en el que definim com un marc d’intercanvi, apoderament i creació. L’activitat del LAC s’articula com a procés des del coneixement experiencial i vivencial, des del territori i la recerca comunitària, prenent com a recorreguts itineraris que estructuren la seva lectura i l’escriptura. L’acció del laboratori es desplega des de la Virreina Centre de la Imatge i travessa diferents iniciatives autònomes, adoptant en cada cas àmbits específics de desenvolupament i evolució.
El desenvolupament del laboratori i de tota la seva dinàmica associada es basa en quatre principis ètics per tal d’assegurar la seva bona marxa i sosteniment: responsabilitat, respecte, interrelació i reciprocitat.

PRESENTACIÓ

Presentem el Laboratori d’Aprenentatge Comunitari (LAC) com una iniciativa que engega un procés d’intercanvi de coneixements i de creació de comunitats d’aprenentatge. La intenció és dotar la institució i la ciutat d’un espai receptor i amplificador d’experiències entorn de l’art, la pedagogia i la metròpolis, al servei de la cultura, dels creadors i de les comunitats que formin part del projecte.

Tanmateix, el laboratori posa en marxa diverses eines i recursos de convocatòria pública. Dins del LAC es preveu la dedicació d’una part de l’activitat a la creació de comunitats d’aprenentatge. Sota el format de viver, s’acolliran grups i pràctiques que necessiten disposar d’un espai i d’un context de treball. Una de les eines a destacar és la proposta Barcelona Oracle, una base de dades en línia per allotjar registres orals de sabers, aprenentatges vivencials i experiències vinculades al laboratori.

Convidats: Itziar Gonzàlez, Silvia Gubern, Sébastien Bauer, Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, Bordando por la Paz, Amics del Jardí de l'Amistat, Escola Massana.

 

Sitesize (Elvira Pujol Masip i Joan Vila Puig)
Som una plataforma dedicada a la creació i la recerca sobre la metròpolis contemporània. Des del 2002 desenvolupem projectes artístics i investiguem formes de producció cultural autònomes i aprenentatges comunitaris.

Amb una llarga experiència, en destaquem els següents projectes: l’exposició itinerant ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia! (2011-14), sobre espais urbans i aprenentatge popular; MAD#sub anotaciones desde el sub-suburbio de Madrid (2010-11), un assaig visual de la perifèria metropolitana del sud de Madrid; Valparaíso Aula Permanente (2010), creació d’una comunitat d’aprenentatge sobre la ciutat de Valparaíso (Xile); l’exposició La comunitat inconfessable (2009), per al pavelló català de la 59 Biennal d’Art Contemporani de Venècia; i el projecte SIT Manresa, Servei d’Interpretació Territorial (2005-08), una auditoria pública sobre la transformació de la ciutat. Actualment estem desenvolupant Aprendizaje autónomo, una recerca sobre les formes de creació i de reapropiació de la vida que remeten a la cultura i la pedagogia llibertàries. La recerca ha obtingut una residència d’investigació al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

http://www.sitesize.net/