Història i divulgació en l’obra de Román Gubern
La imatge expandida
07.05.2019
Dins del cicle 'La imatge expandida', comissariat per José Luis Corazón Ardura
L’obra de Román Gubern (Barcelona, 1934) ocupa un lloc excepcional per al desenvolupament de la teoria de la imatge i els estudis audiovisuals des dels anys seixanta fins avui, tant en el context internacional com en l’àmbit espanyol.
Així, doncs, molts dels seus llibres han adquirit la categoria de «clàssics», ja que no solament van anticipar temes, conceptes i corrents que posteriorment serien objecte d’investigacions diverses, sinó que també van inaugurar unes formes narratives a mig camí entre l’erudició i l’underground, entre la divulgació i el rigor acadèmic.
Company de viatge dels grans intèrprets de la cultura popular i dels mitjans de comunicació de massa, des d’Umberto Eco fins a Gillo Dorfles, la producció d’aquest assagista barceloní constitueix un autèntic gresol de gèneres i autors que permeten entendre quines van ser les expansions de la imatge durant l’últim mig segle.
Aquest cicle pretén retre homenatge a la trajectòria de Román Gubern durant tres sessions que incideixen en alguns dels principals eixos que recorren la seva producció bibliogràfica, mitjançant el testimoni d’artistes, escriptors, cineastes i historiadors, les pràctiques dels quals comparteixen, d’una manera o altra, una certa genealogia biogràfica i intel·lectual.
Dimarts 7, 19 h
Història i divulgació en l’obra de Román Gubern
Amb Paul Hammond i Esteve Riambau
Durant tota la seva trajectòria, Román Gubern ha alternat els estudis de recerca amb l’assaig de caràcter històric o divulgatiu, com palesen la pionera Historia del cine (1969, encara en reedició) i El cine de la II República (1977), així com Proyector de luna. La generación del 27 y el cine (1999) i Los años rojos de Luis Buñuel (2009), escrit en col·laboració amb Paul Hammond. Aquesta xerrada explora les anàlisis de Gubern sobre el patrimoni cinematogràfic espanyol menys conegut per qüestions vinculades a la situació política de l’època i a la censura durant el franquisme.