Música en viu

Improvising Europe. Encontres en l'Espai-Temps

16.10.2024

TAULA RODONA + ENCONTRES EN L’ESPAI-TEMPS

«Improvisant Europa: el radicalisme socioestètic de la improvisació lliure»

La improvisació lliure, també coneguda com a música creativa, espontània o en temps real, es caracteritza per les seves qualitats utòpiques i el seu radicalisme estètic. Artistes de diverses procedències musicals, culturals i ètniques s’uneixen en una col·laboració sense jerarquies ni directrius preestablertes, evitant les limitacions dels gèneres musicals i les identitats fixades. Aquest moviment, sovint situat als marges de la cultura establerta, ha estat des dels anys 60 l’avantguarda artística per excel·lència, oferint un espai per a l’experimentació, la presa de riscos col·lectius i el flux creatiu constant.

Malgrat el seu caràcter transnacional, la improvisació lliure també es veu influenciada per les particularitats locals de les escenes urbanes, cosa que permet explorar el paisatge sonor de l’Europa postcolonial a través del prisma d’aquest art improvisat. Aquest esdeveniment, centrat en l’escena contemporània de Barcelona, combina perspectives estètiques i sociològiques per oferir una visió completa de la pluralitat social i artística de la música. Artistes d’Espanya, Hongria i el Regne Unit es donen cita per mostrar la riquesa i la diversitat d’aquest gènere.

L’esdeveniment és una invitació a explorar l’estètica social de la improvisació lliure i planteja una qüestió fonamental: fins a quin punt es pot considerar aquesta pràctica com un “esperit dionisíac” capaç d’oferir un contrapunt als descontents del capitalisme racial neoliberal, tot i estar sovint confinada a l’efímer instant de la interpretació?

Ádám Havas té una sòlida carrera acadèmica estudiant el vessant cultural de la música. Des de fa anys es fixa en l’escena de la improvisació a Europa, buscant semblances i diferències entre indrets i si les característiques de cada escena reflecteix idiosincràcies pròpies. En aquest acte Havas, el Museu de la Música de Barcelona i GTS ajunten artistes representatius de l’escena local –El PrictoVasco TrillaLiba VillavecchiaAnna SubiranaMíriam FèlixClara LaiNaná RoviraDiego Caicedo, Tom Chant– i de les escenes anglesa –Simon Paton– i hongaresa–Pèter Ajtai– per compartir experiències i, és clar, improvisar plegats.

Aquest esdeveniment és organitzat pel Museu de Música i LEM, amb el suport del Projecte de Recerca Postdoctoral Marie-Curie “Improvising Europe” (Número de projecte: 101067143), dirigit pel Dr. Ádám Havas

En col·laboració amb Gràcia Territori Sonor i el Festival LEM.