Conferències i Cursos

Plat combinat #3

01.12.2023

Plats combinats és una sèrie de quatre sessions temàtiques a partir de conceptes vinculats a l'exposició Escoltar amb les mans, que ens conviden a replantejar el valor de l'objecte analògic dins el paradigma canviant de l'entorn digital.

Els records transiten en un espai inaprehensible i indeterminat entre el que és físic i l’immaterial. Desembolicar-los pot esdevenir un exercici de ficció amb el qual la nostra memòria es modela. Els objectes, coses aparentment inanimades, s'impregnen de l'ànima dels seus propietaris desapareguts. Omplir forats d'una memòria malmesa ens fa sentir vulnerables i atents al nostre entorn més quotidià.

L'any 1998 José Luis Guerín ens va regalar una petita meravella cinematogràfica, Tren de sombras, un poètic assaig visual amb el qual explora l'inevitable pas del temps a través de la materialitat i la degradació del suport fotoquímic. A partir d'aquesta experiència, el diàleg entre José Luis Guerín i Núria Aidelman obrirà preguntes i reflexions sobre la fragilitat –i l’extraordinària potència- del cinema i les imatges.

José Luis Guerín (Barcelona, 1960) és un guionista i director de cinema. https://joseluisguerin.com/filmografia-peliculas-documentales-instalacio...

Núria Aidelman (Buenos Aires, 1979) és codirectora d’A Bao A Qu, associació dedicada a la pedagogia de la creació (amb projectes com Cinema en curs, Fotografia en curs, Moving Cinema o Artistes en residència). Autora de nombroses publicacions de fotografia i cinema, imparteix docència a la Universitat Pompeu Fabra. Va ser programadora de Xcèntric i Gandules al CCCB.