Conferències i Cursos

Tradició i innovació en la música tradicional de les Illes Pitiüses

18.01.2025

Les caramelles de Nadal són una expressió singular de la cultura popular de les illes d’Eivissa i Formentera consistent en una sèrie de goigs cantants per una parella d’homes amb cants redoblats, acompanyats de flaüta, castanyoles, tambor i espasí. Musicalment, les caramelles constitueixen una de les praxis més singulars, rellevants i belles de la música tradicional dels territoris de parla catalana.

En aquesta conversa prèvia la missa amb caramelles de Nadal, el caramellaire Francisco Javier Bonet conversarà amb la cantant eivissenca Lara Magriñá i la cantant i investigadora Ester Llop sobre les característiques de les caramelles en general i aquesta forma en particular, la seva relació amb l’àmbit religiós, la significació social d’aquesta pràctica en l’actualitat i els diàlegs existents d’aquesta forma musical amb nova creació.

Conversa moderada per Jordi Alomar, director del Museu de la Música de Barcelona.
Amb la participació de:
Lara Magriñá Martínez, pianista i cantant eivissenca formada en diverses formes vocals. És directora de cor i membre del grup L’Arannà, amb el qual va enregistrar l’àlbum “La Salamandra”.
Francisco Javier Bonet Bufí, ballador i castanyoler d’Es Xacoters de Sa Torre de Puig d'en Valls a Eivissa des de l'any 1978, i component i mestre de la seva esquadra de caramellers des de 1991.
Ester Llop, doctora en musicologia, docent i cantant en el grup Tornaveus de polifonia tradicional catalana. Estudiosa dels goigs, ha publicat juntament amb Jaume Ayats i Juanma Fernando el llibre El cant i les melodies tradicionals dels Goigs. De la Mediterrània fins a Amèrica i les Filipines (2024).

Aquest cicle està organitzat pel Museu de la Música i l’Oficina d’Afers Religiosos.