Música en viu

Trànsits: Magal Porokhane

24.02.2024

Amb la participació de M’Baye Pouye, Aminata Fall, Ahmadou Bamba Al-Khadîm Mountakha Mbacké i Marta Contijoch.

Aquesta conversa s’integra en el transcurs de la celebració del Magal Porokhane. L’accés està inclòs amb l’entrada general.

El Magal Porokhane o Magal de Sokhna Diarra és una de les dues grans festivitats pròpies del calendari ritual dintre del sufisme de la tariqa Muridita del Senegal. Aquesta i altres pràctiques de la comunitat senegalesa tenen lloc també en el marc dels espais de trobada de la comunitat senegalesa a la diàspora, les dahires. Entre altres llocs d’Europa la trobem també a la ciutat de Barcelona de la mà de la Dahira Jazbul Khulob, principal dahira muridita de la ciutat

Quin és el rol de les dones en aquesta forma de l’islam, i d’aquesta celebració en particular? Quina importància té la figura de Sokhna Diarra, Mame Diarra Bousso, en la tradición muridita? Quina significació té la pràctica en el seu lloc d’origen i com es viu des de la diàspora? Quina funció té l’aspecte sonor i quina funció compleix aquesta celebració dintre del marc de la comunitat?

Participants:

M’Baye Pouye
Membre fundador i exvicepresident de la Federació Muridiyya de Catalunya (Federació Touba Catalunya). Vicepresident i portaveu encarregat de les relacions amb les institucions de la Dahira Jazbul Khulob de Barcelona. Activista espiritual i col·laborador en recerques sobre l’àmbit de la Muridiyya i el sufisme.

Aminata Fall
Nascuda al Senegal, on hi va cursar els estudis secundaris, i membre de la Dahira Mame Diarra de Barcelona.

Ahmadou Bamba Al-Khadîm Mountakha Mbacké
Nét del fundador de la Muridiyya. Especialista en estudis islàmics i sobre la vida de Cheikh Amadou Bamba, sobre el que ha escrit diverses obres. És President de l’Acadèmica Minane de Ciències Islàmiques i imam de la mesquita de Darou Minane a Touba. Ha estat impulsor de diverses iniciatives tant al Senegal com a la diàspora i fundador de la Dahira Sokhan Diarra.

Marta Contijoch Torres
Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (2023), especialitzada en els àmbits de l’antropologia urbana i religiosa. Ha dut a terme treball de camp sobre diversitat religiosa tant al Senegal com a Catalunya, sobre tot entre la diàspora senegalesa present a Barcelona.

En col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona i Keur Serigne Touba Barcelona.