Notícies
10 anys de gamelan al Museu de la Música de Barcelona
Avui fa 10 anys que va arribar el conjunt gamelan del tipus gong kebyar al Museu de la Música de Barcelona, gràcies a la iniciativa del llavors recentment nomenat nou director del Museu, Jaume Ayats. Fer-lo arribar des de l’illa de Bali, a Indonèsia, ja va ser una odissea, però l’aventura de veritat va començar un cop el vam tenir instal·lat a la sala d’instruments interactius.
Jaume Ayats durant l'arribada i recepció del gamelan, l'any 2013.
Com que jo havia estudiat la música del gamelan a l’illa de Bali uns anys abans, el Museu em va encarregar de tornar a l’illa per seleccionar un conjunt gamelan i supervisar-ne la compra i enviament cap a Barcelona. Per sort, estirant amics i contactes balinesos vaig poder trobar un conjunt idoni per al Museu. Un cop allí, després d’haver comprovat que els instruments estaven en bon estat i d’una bona neteja a fons, el gamelan va salpar cap a l’exòtica i remota ciutat de Barcelona.
Jordi Casadevall amb un grup de balinesos tocant el gamelan que més tard arribaria a Barcelona.
El conjunt viatjava per mar, amb un trajecte previst de 6 setmanes, però el desplaçament es va allargar 2 setmanes més perquè el vaixell de mercaderies, que anava fent ruta atracant a diversos ports, va quedar retingut a Egipte (juntament amb tot el trànsit marítim del país) per culpa del cop d'estat que va tenir lloc el dimecres 3 de juliol del 2013, quan el gamelan arribava al port. El president del Consell Suprem de les Forces Armades, Abdul Fatah al-Sisi, amb ajuda de l’exèrcit, va enderrocar el president del Govern egipci, Mohamed Morsi, el primer cap d'estat elegit democràticament en la mil·lenària història del país. Després del motí militar, els colpistes van suspendre la Constitució. I mentrestant, el nostre gamelan restava varat a Egipte. Al Museu ens mossegàvem les ungles perquè s’havia programat que la presentació oficial del gamelan es duria a terme durant el Seminari Internacional de Shakuhachi que aquell any se celebrava a Barcelona, amb seu a l’ESMUC. Podíem veure la ubicació exacta del vaixell en tot moment en un mapa allotjat a la web de la companyia de mercaderies, i no hi havia un sol dia que no comprovéssim si havia aconseguit sortir d’Egipte. Finalment, al cap de 15 dies es va començar a restablir la normalitat operativa del país i el vaixell va salpar de nou. Un cop solucionats els embolics burocràtics duaners, el gamelan va arribar al Museu tan sols 2 dies abans de l’inici del seminari. Podíem respirar tranquils, però pels pèls.
Embalatge del gamelan i trasllat en camió per dur-lo al vaixell. Arribada del gamelan al Museu.
L’autèntica gesta, però, va començar després del seminari: vam encetar la programació d’activitats educatives al voltant del conjunt gamelan, per a escoles de primària, instituts de secundària i universitats entre setmana, i per a públic familiar els caps de setmana. I des de llavors, milers de persones han passat per la sala d’instruments interactius i s’han meravellat amb la bellesa visual i sonora del conjunt balinès. Paral·lelament vaig poder establir el primer grup de música gamelan de Catalunya, el conjunt Gamelan Penempaan Guntur i vam començar a estudiar tots junts el repertori de música per a orquestra gamelan, i a poder oferir concerts regularment al mateix Museu.
Tallers de gamelan. Orquestra de gamelan resident al Museu.
Així va començar la nostra aventura, que ens va dur, entre d’altres, al Festival Grec i a un festival a la ciutat de Múnic. I avui aquesta aventura encara segueix viva i amb més força que mai. Seguim amb les activitats educatives, amb un nou director al Museu, sensible a la feina feta durant tot aquest temps i a la que encara queda per fer, tenim un nou grup de música amb dansa, el conjunt Gamelan Barasvara, i també tenim una associació sense ànim de lucre que promou el coneixement i la difusió de la cultura balinesa. Els pròxims 10 anys segur que encara seran més interessants. Esperem de tot cor que vosaltres també en pugueu gaudir perquè, tal com es creu a Bali, el gamelan és un autèntic regal dels Déus.
Concert de gamelan durant el Festival Grec l'any 2018.
Tot allò que volíeu saber del gamelan i mai us heu atrevit a preguntar ho trobareu aquí.