Blog

Taula interactiva, Museu de la Música de Barcelona (Foto: S. Guasteví)
Notícies

3, 2, 1... Guitarracció!

La taula interactiva que des de fa uns dies està instal·lada a l’espai 12 de l’exposició permanent del Museu de la Música de Barcelona, és el resultat del plantejament de nous elements museogràfics i d’un nou discurs musicològic que permet actualitzar i enriquir els continguts de l’exposició permanent en general, i els de l’espai de les guitarres en particular.

La col·lecció de guitarres del Museu de la Música comprèn prop de cent-cinquanta instruments, testimonis dels canvis organològics, estètics i socials des del segle XVII fins als nostres dies. Considerada una de les millors col·leccions de guitarres del món en institucions públiques, ofereix un recorregut per la història de l’instrument més versàtil i universal, amb peces úniques com la guitarra dels Lleons, les guitarres Antonio de Torres o els instruments de guitarrers catalans del segle XX.

Aquest nou dispositiu, doncs, pretén apropar al públic al món de la guitarra des de diferents vessants i donar vida a la col·lecció dotant-la de continguts que complementin el discurs expositiu. Comprèn elements de naturalesa històrica, científica, tecnològica, didàctica i lúdica que ens conviden a anar més enllà d’una visió estètica i d’un mer reconeixement organològic de la guitarra.

ESTRUCTURACIÓ I CONTINGUTS DE LA TAULA

Pantalla de presentació

Partim d’una imatge inicial que ens posiciona davant la vitrina de les guitarres i possibilita la tria de les diferents seccions.

Pantalla interactiva, Museu de la Música de Barcelona

Presentació dels instruments exposats

La pantalla tàctil ofereix l’opció d’escollir qualsevol de les guitarres que mostra i accedir a la seva informació històrica i organològica. A més, vuit de les guitarres més singulars, ens expliquen la seva particular història i, en alguns casos, també accedim a un enregistrament fet amb l’instrument que ens permet conèixer-lo a nivell sonor.

Pantalla interactiva, Museu de la Música de Barcelona

Descobreix la col·leccio completa

La col·lecció de guitarres del Museu compta amb un centenar de peces, les quals no totes estan exposades, sinó que es conserven a les reserves. Un curiós vídeo mostra les diferents morfologies, fent-les visibles, i posant en valor la totalitat de la col·lecció.

Mira-les: tipus de guitarres i les seves parts

Existeixen diferents tipus de guitarres nascudes al llarg de la història com a resposta als diferents estils i necessitats sonores. Aquesta secció és la més didàctica;  permet descobrir les diferències entre tipologies de guitarra i, a més, presenta una descripció acurada de les diferents parts de cadascuna.  

Construcció i restauració: vídeos il·lustratius

La construcció i la restauració d’un instrument musical són processos molt interessants de conèixer: es poden visualitzar dos vídeos que ens permeten seguir els processos de construcció i restauració.

El lutier Antoni Manjón ens acompanya en el vídeo que explica el procés de construcció des del moment inicial fins a l’entrega de l’instrument. D’altra banda, el també lutier Jaume Bosser és l’encarregat de mostrar-nos la restauració realitzada l’any 2009 de la guitarra veneciana del segle XVII (MDMB 438) del Museu de la Música.

Moments de la història de la guitarra

Es presenten, en aquesta secció onze moments de la història de la guitarra que han marcat decisivament l’evolució de l’instrument, tant a nivell constructiu com a nivell de l’ús en tot tipus de repertoris. Podem tenir una perspectiva històrica de l’instrument que segurament ens farà trencar alguns dels estereotips que té associats.

Sabies que...

Les curiositats i anècdotes més divertides associades a la guitarra tenen el seu lloc a la nostra taula interactiva. Segurament no us havieu plantejat mai la relació entre les guitarres i els taüts, o entre els guitarrers i Verdaguer, o fins i tot amb el mal de queixal. Tot això i més ho podreu descobrir en un clic.

Pinacoteca de guitarres

La presència d’instruments musicals en la pintura de tots els temps no és un fet estrany, i la guitarra no n’és una excepció. Descobriu en aquesta finestra la presència de l’instrument en una assortida i variada iconografia que recull autors com Casas, Benlliure, Degas, Manet o Veermer, conservats a museus d’arreu del món.

Caroline d'Arcy, autoria desconeguda, del fons de la National Gallery d'Escòcia

Sarau a la Taverna

De marcat caràcter festiu aquest Dvd enregistrat per Xuriach l’any 2018, permet endinsar-nos en l’ambient d’una taverna i als balls de festa a la Catalunya del Barroc.

La guitarra al teu abast

Molts són els recursos que permeten aprofundir en el coneixement de la col·lecció de guitarres del Museu de la Música. En aquest últim apartat podem trobar des d’una acurada bibliografia facilitada per la Biblioteca de l’Espai de Documentació i Recerca, a un recull d’edicions i discografia realitzada amb algunes de les guitarres del Museu. I si encara vols saber més, et recomanem fer una visita comentada a l’entorn de les guitarres.

Hi ha molt per descobrir; el món de la guitarra resulta apassionant des de moltes vessants i amb aquest nou dispositiu interactiu podem endinsar-nos-hi d’una manera molt intuïtiva que engresca a saber-ne més.

Ah! I no deixeu de llegir les frases que il·lustren el salva pantalles, són molt curioses i inspiradores.

3,2,1... Guitarracció!

Taula interactiva, Museu de la Música de Barcelona (Foto: S. Guasteví)