Notícies
CATICAT, el catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals de Catalunya
La setmana passada vam presentar en roda de premsa el projecte CATICAT, un catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals presents als museus i col·leccions públiques de Catalunya. Es tracta d’una finestra al patrimoni musical català que ofereix un punt d’accés únic a uns 4.000 instruments de 31 museus del territori.
El projecte es va iniciar el 2001, liderat pel Museu de la Música de Barcelona, amb l’objectiu de localitzar, inventariar i documentar totes les col·leccions públiques d’instruments musicals del país. En aquesta primera fase es van documentar més de 1.500 instruments provinents de col·leccions de 17 institucions. Els resultats d’aquestes primeres campanyes de recerca van donar forma a una primera base de dades, amb una vintena de camps que descriuen el nom de l’objecte, les dimensions, l’autoria, el lloc, les inscripcions, la classificació organològica i un llarg etcètera.
Durant les dues dècades següents la digitalització s’ha imposat, fent possible així l’accés massiu i gairebé il·limitat a la informació sobre col·leccions, obres d’art i patrimoni en general arreu del món. A més, les institucions patrimonials han desenvolupat estàndards i pautes normalitzades per a la catalogació d’obres d’art i per a les imatges digitals que les identifiquen.
Tenint en compte aquest context, era imprescindible que el projecte s’actualitzés. El 2020, el Centre Robert Gerhard, que vetlla per promoure i difondre el patrimoni musical català, va reprendre el projecte amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per completar i ampliar la informació recollida en la primera etapa i publicar-la en un web específic que permetés consultar tots els instruments existents a Catalunya des de qualsevol lloc del món. El portal web s’ha dut a terme amb les empreses Coeli, Edittio i Veraicon.
Aquesta és una iniciativa de llarg recorregut, el projecte CATICAT compta ara amb la presència de 31 institucions participants i esperem la incorporació d’altres museus que tinguin als seus fons elements que puguin formar part d’aquest projecte. Actualment en tenim detectats una cinquantena i estem oberts a rebre propostes d’altres institucions que encara no hi participin. Aprofitem per anunciar que pròximament s’incorporarà el fons d’instruments musicals del Museu Etnològic i Cultures del Món de Barcelona, amb prop de 800 instruments i que suposarà una significativa ampliació dels recursos disponibles al web”.
Aquest projecte s’inspira en iniciatives ja consolidades com MIMO, Musical Instrument Museums Online, projecte grupal part d’Europeana, que té per objectiu proveir accés des d’un únic lloc web a la informació digital dels instruments musicals que es troben als principals museus d’arreu del món. MIMO va néixer com a un consorci dels principals museus de la música europeus, i actualment és la base de dades gratuïta sobre instruments musicals de col·leccions públiques més gran del món.
Des d’una perspectiva nacional, CATICAT es basa en projectes com la britànica MINIM-UK, Musical Instruments Interface for Museums and Collections, liderada pel Royal College of Music de Londres, que permet accedir a prop de 20.000 instruments musicals existents en un centenar de museus britànics, o la francesa Base Nationale des Instruments de Musique de la Philarmonie de París, liderada pel Musée de la Musique de París, que integra les col·leccions d’un total de 105 museus i que abasta més de 9.000 instruments.
CATICAT és, doncs, la plataforma nacional per a la difusió de les col·leccions d’instruments com a part del patrimoni musical català, al nivell de les principals col·leccions europees.
Museus participants actualment
Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Masia d’en Cabanyes, Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, Museu del Cau Ferrat, Museu de Manresa, Museu Darder – Espai d’Interpretació de l’Estany, Museu Frederic Marès, Museu del Joguet de Catalunya, Museu de Maricel, Museu de Mataró, Museu de la Música de Barcelona, Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Museu Palau Mercader, Museu Pau Casals, Museu de la Pesca, Museu Romàntic Can Llopis, Museu Romàntic Can Papiol, Museu Etnogràfic de Ripoll, Museu Etnològic del Montseny – La Gabella, Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol, Museu de Lleida, Museu de Tortosa, Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Musèus dera Val d’Aran, Museu – Tresor de la Catedral de Girona, Museu de la Mediterrània, Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona, Museu de l’Empordà, Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, Museu de la Noguera i Museu Comarcal de la Conca de Barberà.