Blog

Notícies

Dirigeix l’Orquestra, dirigeix la Banda

Un nou espai interactiu de tecnologia avançada dedicat a la direcció orquestral al Museu de la Música de Barcelona.

L’any 2015 alguns membres de l’equip del Museu de la Música, situat a L’Auditori de Barcelona, es van desplaçar fins a la ciutat de Viena per conèixer de primera mà les propostes interactives de la Hausdermusik - Das Klangmuseum, especialment l’anomenada Maestro! Maestra! dedicada a la direcció orquestral.

La direcció del Museu tenia en aquell moment la voluntat clara de trobar noves vies d’aproximació al fet musical a partir d’experiències immersives i interactives, i la Casa de la música o Museu del so de Viena era pionera a nivell europeu en la utilització de tecnologia kinètica per a experiències musicals multimèdia en les quals el visitant es converteix en part indispensable de la posada en escena.

D’aquell viatge en van tornar amb la convicció de replicar la proposta al Museu de la Música Barcelona i de fer-ho en complicitat amb les dues grans formacions simfòniques residents a L’Auditori: l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i la Banda Municipal de Barcelona.

La materialització del projecte es va fer possible uns anys més tard gràcies al finançament de la ‘Convocatòria d’ajuts PO FEDER  de Catalunya 2014-2020’ del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que, en el seu eix dedicat al Patrimoni Cultural, dona suport a actuacions en l’àmbit dels equipaments d’arts escèniques i musicals del país.

Al setembre de 2019 es van dur a terme a la Sala Simfònica de L’Auditori els enregistraments audiovisuals de les dues obres escollides per a la instal·lació interactiva que, de forma intencionada, pertanyen a un imaginari col·lectiu musical universal: l’Himne de l’Alegria de la novena simfonia de L. van Beethoven i el Preludi de l’Òpera Carmen de G. Bizet.

El director José R. Pascual-Vilaplana dirigint la Banda Municipal de Barcelona durant l'enregistrament de l'interactiu
El director José R. Pascual-Vilaplana dirigint la Banda Municipal de Barcelona durant l'enregistrament de l'interactiu

L’OBC, sota la batuta del mestre Xavier Puig, comptà per a la interpretació de l’Himne de l’Alegria amb la participació dels cors professionals Madrigal i Lieder Càmera, dirigits respectivament per Pere Lluís Biosca i per Josep Vila i Casañas, mentre que la Banda Municipal de Barcelona va enregistrar el Preludi de l’Òpera Carmen dirigida pel seu mestre titular José R. Pascual-Vilaplana.

Per a la direcció i edició de vídeos es comptà amb els serveis de Guillermo Barguñó, i de l’enregistrament i mescla del so se’n va ocupar N Music Production. En paral·lel, la conceptualització, disseny i producció de la instal·lació interactiva es van confiar a Grup Transversal, empresa catalana amb àmplia experiència en la utilització de  tecnologies d’avantguarda i d’enginyeria innovadora per a la creació d’espais museogràfics immersius i interactius. El desenvolupament del sistema kinètic de detecció del gest, per la seva banda, va anar a càrrec del doctor investigador i enginyer de software Álvaro Sarasúa, vinculat al Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (Projecte PHENICX - ESMUC / MTG), mentre que l’empresa VoctroLabs va realitzar el processament d’àudio.

La feina de totes les parts implicades culminà el mes de setembre de 2020 amb la inauguració al Museu de la Música de l’espai Dirigeix l’Orquestra, dirigeix la Banda, que convida el visitant a experimentar per una estona la sensació d’estar al capdavant d’una gran formació orquestral, conduint amb el seu propi gest i a temps real la interpretació d’obres del gran repertori simfònic.

Públic dirigint l'interactiu

La instal·lació kinètica s’ubica al final del recorregut de l’exposició permanent, en un espai circular equipat amb una pantalla envoltant de grans dimensions i una instal·lació de so dolby surround que propicien l’experiència immersiva. L’usuari és convidat a situar-se dalt d’una tarima de direcció i rep abans de començar un seguit d’indicacions que li facilitaran la tasca. Una pantalla digital fa les funcions de faristol i mostra de manera dinàmica la partitura de l’obra escollida. Els senyals rebuts per la càmera de captació de moviment són traduïts i interpretats per un ordinador que modula la interpretació de les obres per part dels músics i durant l’acció un velocímetre apareix en pantalla per orientar l’usuari sobre els límits temporals de l’execució. L’adequació o no a aquests límits determinarà la valoració final dels propis músics sobre les habilitats directives de l’usuari, que pot ser encoratjat a mantenir-se en el camí de la direcció orquestral o bé convidat a dedicar el seu talent a altres menesters.

L’interactiu Dirigeix l’Orquestra, dirigeix la Banda pretén oferir a les gairebé 45.000 persones que visiten anualment el Museu de la Música l’oportunitat d’apropar-se a l’experiència real de conduir dues grans formacions instrumentals i corals gaudint de dues obres universals i posant a prova les seves habilitats rítmiques i gestuals. 

Una altra manera, en definitiva, de viure intensament la música.