Blog

Yoshida Brothers (©May Zircus)
Donacions

Els germans Yoshida donen un shamisen al Museu

L’any 2016, vam visitar Catalunya per participar en el projecte d’Akira Inoue: “RENGA. Cant dels Ocells”. Al Museu de la Música de Barcelona ens vam adonar que no hi havia cap instrument shamisen en exposició. Per aquest motiu, donem ara un shamisen a la col·lecció, coincidint amb l’estrena del Concert per a dos shamisens i orquestra.

Yoshida Brothers amb l'orquestra OBC ©May Zircus
Yoshida Brothers amb l'orquestra OBC ©May Zircus

El shamisen és un instrument representatiu de diverses arts tradicionals del Japó. El seu origen es remunta a fa uns cinc-cents anys. Els instruments sanxian (de la Xina) i sanshin (d’Okinawa) van arribar fins a Kinai (avui regió de Kansai), al Japó. Llavors, els intèrprets de l’instrument biwa el van començar a tocar, amb el seu plectre gran. El shamisen té tres cordes i per tocar-lo es fan servir el bachi (un plectre) i el yubisuri (petita banda que facilita que la mà llisqui pel pal). Hi ha tres tipus de shamisen segons el gruix del pal: hosozao, chuzao i futozao (el tipus que s’ha donat al Museu).

Com a ambaixador per a l’intercanvi cultural de l’Agència d’Assumptes Culturals del Japó, el músic Kenichi Yoshida imparteix des de l’any 2015 el taller de shamisen a l’ESMUC. Esperem que serveixi per difondre la cultura japonesa des de Catalunya i Espanya a Europa i al món. Desitgem que la nostra activitat i l’exposició del shamisen puguin contribuir a donar a conèixer millor la cultura japonesa en un ric intercanvi cultural.

Yoshida Brothers amb el Cònsul de Japó ©May Zircus
Yoshida Brothers amb el Cònsul de Japó ©May Zircus