Blog

Juan Manuel Cañizares (Foto: ©Amancio Guillén)
Donacions

La guitarra model "Cañizares"

Les guitarres que toca habitualment Cañizares, també el ‘Model Cañizares’, han estat construïdes especialment pel lutier Vicente Carrillo. La història del naixement d’aquest model es remunta a l’any 2011, quan el guitarrista va interpretar el Concierto de Aranjuez amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín. Cañizares va declarar en una de les entrevistes que li van fer quan va ser escollit com a solista per al Concert Europeu amb aquesta orquestra, que un dels primers pensaments que li van venir al cap va ser: “Amb quina guitarra interpretaré el Concierto de Aranjuez aquell dia?”.

En aparença, una guitarra clàssica i una flamenca podrien assemblar-se molt, però estem parlant de dos instruments totalment diferents pel que fa a característiques i so. Per executar algunes tècniques de la guitarra flamenca com el picat, el rasgat o marcar el ritme a la tapa, és necessària una guitarra que respongui amb claredat i rapidesa a l’atac dels dits de la mà dreta sobre les cordes. D’altra banda, per interpretar una obra de música clàssica és summament important que la guitarra tingui un so profund, ampli i potent. Cañizares va provar moltes guitarres clàssiques i flamenques de Vicente, però no podia aconseguir un so ideal per a ell en aquesta ocasió tan especial, un so que integrés el més característic d’ambdós tipus de guitarres. El canvi de rumb va arribar quan va consultar al seu amic i lutier i van arribar conjuntament a la següent conclusió: “Per què no fem una guitarra que compleixi les dues necessitats per a aquest concert?”. I així va començar el llarg i difícil repte dels dos mestres.

Tots dos han viatjat una dotzena de vegades entre Madrid i Casasimarro, un camí de més de 500 km d’anada i tornada, per aconseguir una guitarra ideal. Provant i canviant, arreglant i evolucionant “aquella” guitarra al llarg de vuit mesos, i finalment ha nascut la guitarra ‘Model Cañizares’. Per a l’estrena mundial del Concierto Mediterráneo a la memoria de Joaquín Rodrigo, Cañizares utilitzarà la gamma més alta dels cinc models existents, l’anomenada ‘Maestro’. I celebrant aquest moment tan especial, Cañizares i Vicente Carrillo donaran gentilment una guitarra del ‘Model Cañizares – Maestro’ (Número de sèrie: CV-MA/004 Any: 2018) al Museu de la de Barcelona per enriquir la seva meravellosa col·lecció de guitarres.