Blog

Violí de José Contreras (MDMB 1058). Fotografia: ©R. Vargas
Notícies

Quartets patrimonials

El quartet de corda clàssic està format per dos violins, una viola i un violoncel. Però als fons del Museu la cosa està més descompensada i més variada. De violins o fragments de violí n'hi ha 35, construïts per lutiers com Altimira, Duclos, Vuillaume, Marquès, Contreras, i un fragment d'Amati, però cap d'Stradivari...

Alguns fugen del model clàssic, com els violins botzina (o Stroh, amb una campana metàl·lica i sense caixa de ressonància), els violins bastó ('amagats' dins d'un bastó), un violí de porcellana de Delft de cap el 1710 (bessó del del Rijksmuseum d'Amsterdam) i violins d'altres cultures: un magnífic sarangui de l'Índia o un rebab magrebí del segle XIX.

Violí bastó (MDMB 416). Fotografia: ©R. Vargas
Violí bastó (MDMB 416)

També el violí-guitarra fet a Barceloneta de Provença, o un motlle de fer violins d'Assensio. Ara bé, només hi ha dues violes, anònimes, a més d'un parell de violes d'amor. De violoncels, 10, amb peces destacables de Duclos, Clarà i Bofill.

Motlle de Vicente Assensio (MDMB 11217). Fotografia: S. Guasteví
Motlle de Vicente Assensio (MDMB 11217)

Violoncel de Nicolas Duclos (MDMB 1032). Fotografia: Esther Fernández
Violoncel de Nicolas Duclos (MDMB 1032)

Clicant en aquest enllaç podeu sentir l’apartat El classicisme i els corrents nord europeus per descobrir els violins de Contreras i Maire.