Blog

Recuerdos de la Alhambra, de Francesc Tàrrega (Foto: © Pep Parer)
Préstec

Recuerdos de la Alhambra

La partitura manuscrita Recuerdos de la Alhambra va marxar l’1 de març del 2022 cap a Granada, on formarà part de l’exposició Sobre la Alhambra en el arte moderno, que s’inaugura el dia 11 de març i finalitza el 15 de maig.

En el manuscrit de cinc pàgines de Recuerdos de la Alhambra escrites per Francesc Tàrrega a Málaga, on es trobava de camí cap a Argèlia, el dia de la Puríssima Concepció, 8 de desembre de l’any 1899, es descobreix el títol original de la peça, Improvisación ¡A Granada! Cantiga Árabe, ja que el títol Recuerdos de la Alhambra es va fixar a finals de la primera dècada del segle XX, coincidint amb la publicació de la peça, a càrrec de l’editorial Vidal Llimona y Boceta, nom que provenia del títol del llibre exoticista-orientalista nord americà de Washington Irving, Tales of the Alhambra, de 1832.

embalatge_partitura_alhambra.jpg
Preparació i embalatge de la partitura manuscrita de Francesc Tàrrega.

A més a més del canvi en el títol, aquest manuscrit té una diferència respecte a la versió publicada: el final. La partitura original acaba amb un acord que a la publicació es va transformar en un llarg arpegi. L’obra fou creada precisament com a ofrena a una 'Conchita' el dia de la seva onomàstica: Doña Concha Gómez de Jacoby, amiga, deixeble i protectora de Tàrrega, i en record de la visita que tots dos havien fet a l’Alhambra de Granada.

El manuscrit consta de cinc pàgines de format apaïsat amb totes les característiques de la grafia alfabètica i musical de Tàrrega, tot i que el traç és més fi i menys profund de l’habitual. A la primera pàgina podem llegir la dedicatòria i, a la cinquena, les raons de la seva creació: "A mi eximia discipula Sra. Dª Conchita G. De Jacoby, su maestro y amigo. Francisco Tàrrega. Màlaga 8 Diciembre 1889' i "Ya que no puedo ofrecer a U. Ofrenda de mas valia en el dia de su santo, acete esta mi pobre nota poética impresion que sintió mi alma ante la grandiosa maravilla de la Alhambra de Granada que juntos admiramos. Francisco Tàrrega".

El document era propietat del compositor Frederic Mompou, i va passar a formar part de la col·lecció de Fernando Alonso, amb el qual Mompou va intercanviar partitures. Posteriorment, el 2011, el document va sortir a subhasta i el va adquirir Wolf Moser. El 2014 Moser va dipositar la partitura a la Biblioteca de Catalunya, perquè el custodiés mentre es treballava en l'adquisició de la col·lecció Alonso. El 2016 Wolf Moser va formalitzar la donació de la partitura al Museu de la Música.

Recuerdos de la Alhambra és una de les composicions per a guitarra clàssica més cèlebres i mundialment conegudes, que ha estat interpretada per multitud de guitarristes de tot el món, entre els que destaquen Miguel Llobet, Andrés Segovia o Julian Bream. Podeu escoltar la interpretació que en fa Julian Bream en aquest enllaç.