Blog

Conjunt de rotlles de pianola del Museu de la Música (Foto: S. Guasteví)
Notícies

Rex Lawson enregistra compositors catalans que signaven sota pseudònim

El Museu ha posat a l’abast de tothom quinze àudios de rotlles de pianola que han estat enregistrats pel pianolista Rex Lawson i que són mostra d’un dels gèneres fonamentals del repertori d’aquest instrument: la música de ball. El conjunt de composicions disposa a més d’un al·licient especial, ja que es tracta d’obres signades sota pseudònim per compositors catalans dels quals, en molts casos, fins ara no sabíem que havien produït obres d’aquesta tipologia.

Si Frederic Mompou i Manuel Blancafort signaren conjuntament més d’una vintena d’obres de música de ball sota el pseudònim de Hobby, Clifton Worsley era el pseudònim de Pere Astort i Ribas, X. Poli era Josep Maria Pla i Mateu, R. Walsmay el compositor Rafael Martínez Valls, J. Demon o Mestre Demon el nom artístic de Llorenç Torres Nin i Harry Wilson el d’Antoni Oller i Guinovart.

Com apunta Jordi Roquer, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, “aquests compositors s’amagaren rere pseudònims per una suma de circumstàncies, sobretot per una certa inèrcia emmarcada dins de les lògiques de mercat del moment, que se sumava a una comprensible reticència a incloure un repertori de músiques ballables i populars dins els respectius catàlegs oficials”.

Rotlles de pianola del Mas Roger, Arxiu Comarcal del Priorat (Foto: S. Guasteví)

Les peces que formen aquesta selecció provenen de les col·leccions de rotlles de pianola del Museu de la Música de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya i del Mas Roger (Arxiu Comarcal del Priorat) i van ser enregistrades els dies 24 i 25 de gener de 2018 a Londres pel pianolista anglès Rex Lawson, utilitzant un Steck Grand Player Piano cedit amablement per Denis Hall.

Rex Lawson durant l'enregistrament dels rotlles de pianola (Foto: S. Guasteví)

Aquest enregistrament ha gaudit també del patrocini de l’Association for Recorded Sound Collections (ARSC) i el suport del Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni musical català.

Podeu escoltar-lo aquí: Compositors sota pseudònim