Exposicions

Exposició 100 Anys de l'Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social

24.11.2020 a 09.01.2022
  • Pau Casals dirigint un assaig de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana. Autor: Pérez de Rozas. 1934. Fons Pau Casals.
  • Orquestra Pau Casals

Una exposició imprescindible per conèixer l’Orquestra Pau Casals

L’exposició, coproduïda per la Fundació Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona, vol fer conèixer la història de l’Orquestra Pau Casals i alhora reivindica la figura de Pau Casals com un dels millors directors d’orquestra del s. XX. L’exposició mostra la història i l’impacte musical que va suposar la creació de l’orquestra a través dels nombrosos documents, programes de concerts i partitures que s’han conservat al Fons Pau Casals de la Fundació Pau Casals, dipositats a l’Arxiu Nacional de Catalunya, i dels fons que es conserven a la Biblioteca de Catalunya, al CEDOC,  a l’Arxiu Històric del Gran Teatre del Liceu, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, entre altres, i que mostren la intensa activitat que va tenir l’orquestra durant els seus anys d’existència. A més, l’exposició comptarà amb documents audiovisuals de gran valor recopilats per la Fundació Pau Casals.

L’exposició es podrà visitar en dues seus alhora: Museu Pau Casals del Vendrell on es mostren els concerts que l’orquestra va fer arreu del país, amb especial èmfasi en l’homenatge que els músics de l’orquestra van organitzar a Pau Casals al Vendrell l’any 1927 i en la figura del Mestre com a director d’orquestra internacional, i al Museu de la Música de Barcelona on s’explica la història de l’orquestra, des de la seva fundació , els músics que en van formar part, el seu funcionament, el seu repertori i convidats i el seu compromís social amb el projecte de l’Associació Obrera de Concerts. Dues exposicions complementàries que ens donaran una visió global de Pau Casals com a músic i director d’orquestra.

L’exposició ha estat comissariada per Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals, juntament amb un comitè assessor format pel director del Museu de la Música, Jaume Ayats, el musicòleg Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española i l’Ajuntament del Vendrell.

 

Comissariat
Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals;
Comitè assessor format pel director del Museu de la Música, Jaume Ayats;
el musicòleg Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo.
Participants i col·laboradors
En coproducció amb la Fundació Pau Casals

Preu

Entrada Museu

Espai

Sala d’Exposicions Temporals
Sala de Músics Catalans

Observacions

Entrada combinada amb l'exposició de Pau Casals al Museu Pau Casals del Vendrell
#OPC100