Esquellòrium és una instal·lació sonora de Núria Andorrà, encàrrec del Museu de la Música de Barcelona.
Aquesta obra convida a l'escolta i a la reflexió, i ofereix una experiència sonora immersiva. La seva doble intenció és generar una vivència personal i, alhora, qüestionar la nostra posició en l'espai, en el temps i en la presa de decisions.
En un moment en què estem perdent irreversiblement la connexió amb el nostre origen, en un món cada cop més accelerat i caòtic, l’Esquellòrium és una apel·lació a la presència i a la revisió de la nostra relació amb la ruralitat, i una invitació, des de l’escolta, al canvi conscient i responsable.
Esquellòrium presenta en suspensió prop d’un miler d’esquelles que han estat usades durant dècades en la pastura de ramats d’arreu de Catalunya, i confronta i agermana un dels paisatges sonors més característics del camp amb la major sala de concerts del país, en plena urbs.
La instal·lació es pot visitar al Foyer de la Sala 1 de L’Auditori en horaris de concert a la mateixa sala, i compta amb l’activació i intervenció de diversos artistes de l’escena actual com Federica Porello i Ariadna Torner, Octavi Rumbau, Llorenç Barber, Fred Frith, Joana Gomila i Laia Vallès o Olga Blanco.
En paral·lel, al Museu de la Música es pot visitar (pre)squellòrium, una mostra que documenta el procés de recerca del treball de creació amb esquelles i collars musicats de diversa tipologia, així com una intervenció audiovisual de Sara Boldú.
Esquelles cedides pels pastors
Casa Ginestà del Montseny, Ramon Cornellana de Puiggròs i de casa Besolí de Farrera, Joan Anton Mariné Espinola de Riudoms, Josep Serra Riba, Ernest Sitges de la Pobla de Lillet, Jordi Venys de Montsonís d’Arbúcies
Agraïments
Jordi Abella, Joan Andorrà, Francesca Andorrà, Jordi Balada, Elias Casanovas Adrián, Uri Cleries, Titín Custey, Ton Deu, Joan Díaz, Joaquim Flix, Vanesa Freixa, Elena Galán, Blai Panareda, Jordi Pedrol, Marga Socias, Jordi Vallés, Ana Vivero, Ajuntament de Montseny, Museu Terra, Fira Tàrrega, i a totes les persones que, d’una manera o altra, han ajudat a fer realitat aquest projecte.
En homenatge a tots els pastors i pastores que dediquen la seva vida a la ramaderia i en especial a la padrina Carme, al padrí Paquito, a la tieta Maria i al tiet Francisco.
El prototip d’aquesta instal·lació va rebre suport en la Convocatòria de subvencions per a la producció d’espectacles i d’exposicions relacionats amb la cultura popular i tradicional de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura (2024).