Exposicions

Exposició Instruments en clau de gènere [virtual]

  • Espais del museu

Un recorregut per les col·leccions del Museu de la Música de Barcelona

Quants noms de dones intèrprets coneixem? I de compositores? I constructores d’instruments? Directores d’orquestra? Hi ha instruments masculins i altres de femenins? Per què en el món del jazz hi ha poques dones guitarristes i, en canvi, la majoria d’arpistes clàssiques ho són? Què ens expliquen els instruments del Museu de la Música sobre les desigualtats, exclusions i construccions del gènere en les diferents societats i èpoques?

El fet musical és un reflex de les dinàmiques socials, però també n’és agent: les construeix. Un exemple n’és la història de la música, i la història occidental en general, en la qual les dones han estat invisibilitzades. Ara bé, si ens ho proposem, les trobarem arreu del món i en totes les èpoques, fent música i participant de la vida musical de cada comunitat.

Amb aquesta visita virtual us convidem a mirar el Museu de la Música amb ulleres liles, per aportar una mirada crítica sobre l’exclusió i el paper de la dona en les diferents cultures musicals i també, és clar, en l’àmbit dels museus.

Accedeix a la visita virtual a través d'aquest enllaç. 

 

Participants i col·laboradors
Idea original: Museu de la Musica de Barcelona, en ocasió del Dia Internacional dels Museus 2020

Textos: Marisa Ruiz, a partir del guió original de Natàlia Ordóñez, Anna Sardà i Roser Serrano

Tractament i revisió de textos: Alba Cruells, Clara Sen, Jaume Ayats

Documentació gràfica, il·lustracions musicals i muntatge: Alba Cruells, Sara Guasteví

Agraïments: Sakira Ventura, musicòloga, autora de la llista a Spotify "Creadoras", on s'inclouen més de nou hores de música. 

Espai

Espai virtual