Exposicions

Exposició L'Auditori, 25 anys

22.03.2024 a 09.06.2024

A més de ser part d’una transformació urbana de primer ordre, la creació de L’Auditori va significar també un gran canvi en un districte en construcció ara fa 25 anys. L’Auditori suposava una aposta contundent de la ciutat per fer de l’eix Poblenou-Glòries un pol d’innovació i dinamització cultural a Barcelona.

El projecte, emmirallat en la Cité de la musique de París, volia pal·liar mancances com que l’orquestra simfònica del país no disposés d’una seu estable que li permetés desenvolupar-se artísticament o que a la ciutat no hi hagués una veritable sala simfònica. Així mateix, volia donar resposta als anhels de tot un dinàmic sector musical que estava atomitzat en diferents racons de Barcelona i mancat de recursos per seguir creixent. Aquest canvi de paradigma, aprofitant el context de posicionament internacional que va suposar convertir-se en ciutat olímpica, va culminar en el naixement d’una autèntica ciutat per a la música. 

L’exposició, liderada pel Museu de la Música de Barcelona i situada a l’exterior de l’edifici, és una retrospectiva i una commemoració d’aquest primer quart de segle d’història de L’Auditori. Se centra en quatre eixos: l’edifici i la transformació urbana que obriria el Fort Pienc a les Glòries i el Poblenou; l’activitat artística que ha contribuït a situar Barcelona en el circuit musical internacional amb 4 sales de concert que van de les 200 a les 2.200 localitats; la institució que aglutina l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Banda Municipal de Barcelona, el Museu de la Música de Barcelona i l’ESMUC i, finalment, tots els col·lectius de persones que han format i formen part del dia a dia de L’Auditori.

L’exposició inclou una intervenció arquitectònica efímera a la façana de l’edifici a cura de Clara Solà-Morales. L’activitat de L’Auditori queda emmascarada per les seves parets o dins l’ombra del seu gran hall exterior. La proposta busca posar l’accent sobre els seus límits, i posar en evidència l’activitat que neix de l’interior. El mateix blau que traça l’escultura de Pablo Palazuelo, la gran llanterna a l’interior de l’auditori, s’escola per la façana per convertir-se en un reclam efímer de la celebració dels 25 anys de la inaguració de L’Auditori.

Participants i col·laboradors
Desenvolupament i producció del projecte
L’Auditori
Museu de la Música

Comissariat
Abacus

Disseny expositiu i instal·lació efímera
clara sola-morales studio
Clara Solà-Morales, Mar Ruiz

Grafisme
Opisso

Accés lliure

Espai

Llanterna de L’Auditori