Premsa

El Museu de la Música inaugura la mostra Músiques als dits. Sanses africanes de la Fundació La Fontana

12.09.2019

És la primera d’un cicle d’exposicions que la institució barcelonina ha desenvolupat amb la Fundació La Fontana, una de les principals col·leccions privades a nivell mundial d’instruments etnològics.

El 19 de setembre s’inaugura al Museu de la Música Músiques als dits. Sanses africanes de la Fundació La Fontana, mostra monogràfica dedicada a les sanses, una de les famílies d’instruments més característiques del continent africà.

L’exposició, comissariada per Elena Martínez-Jacquet, es podrà veure fins el 30 d’agost de 2020 i reunirà més de trenta peces, tot marcant l’inici de la nova línia de col·laboració amb La Fundació La Fontana, centre d’art privat dedicat creat el 1992 per custodiar la col·lecció Helena Folch – Rusiñol, formada per un conjunt excepcional de prop de 2.000 instruments musicals tradicionals de l’Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, i un fons de 14.000 peces de ceràmica espanyola.

Els instruments coneguts com a sanses – una de les apel·lacions en llengua vernacla més comunes – han estat durant temps una exclusivitat del continent africà, de Costa d’Ivori a Moçambic, passant pel Camerun i la República Democràtica del Congo, d’on provenen la majoria de les peces conservades a la Fundació La Fontana. A finals del segle XVIII l’ús d’aquest instrument s’estén a les Amèriques com a conseqüència de les migracions imposades pel tràfic d’esclaus.

Les primeres proves iconogràfiques d’aquest tipus d’objectes, llavors coneguts com a pianino  o pianos de polze per la seva tècnica que consisteix en pinçar les tecles amb els polzes principalment,  es remunten al principi del segle XVII i documenten exemplars portats pels missioners portuguesos i italians presents a la conca del riu Congo.