Premsa

El Museu de la Música inaugura una exposició per celebrar els 25 anys de La gran nit del rock català

20.05.2016

El Museu de la Música inaugura dijous 19 de maig a les 19h l’exposició “La gran nit del rock català” que commemora el 25è aniversari del macroconcert que es va celebrar al Palau Sant Jordi el 14 de juny de 1991 amb Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït i Els Pets. Va ser el moment de màxima difusió del rock català, tant pel públic com pels mitjans. Hi van anar més de 22.000 persones, el rècord europeu d’espectadors en un concert dins un recinte tancat, i va tenir una gran repercussió als mitjans catalans i entre els líders d’opinió. El concert va ser transmès en directe pel Canal 33 i es va allargar fins a les tres de la matinada. El ‘rock català’ es va fer visible, les companyies multinacionals van fer ofertes aquella mateixa nit a tots els artistes, els grups van augmentar els catxets i es va generar una gran expectació en tots els sentits.

Per aquest motiu, el Museu de la Música ha volgut rememorar aquest fenomen de l’escena musical catalana i oferir un recorregut per la seva història a través de diferents materials com entrades emblemàtiques, postals, programes de concerts, discs dels grups del moment o el cartell del mític concert al Palau Sant Jordi. A més,un membre de cada grup ha cedit un dels instrument que van sonar aquella nit mítica. Així doncs es podran veure al Museu de la Música la guitarra elèctrica de Lupe Villar, Sangtraït, la guitarra acústica de Pep Sala, Sau, el Baix de Francesc Lisicic "Cuco", Sopa de Cabra i la bateria de Joan Reig, Els Pets. La mostra, que està comissariada pel grup editorial Enderrock, es podrà veure fins el 8 de gener de 2017.

Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït i Els Pets, els grups del moment

Durant 15 anys, del 1985 al 2000, van confluir tots els condicionants per a la creació d’una escena pròpia amb més de 250 grups i mig miler de discs editats, que van desencadenar una nova indústria musical (sales, circuits, festivals, segells, managements), mitjans de comunicació, polítiques culturals des de les institucions i un públic que ràpidament s’hi va sentir plenament identificat. Amb la perspectiva dels anys s’ha demostrat que el moment culminant es va viure al concert del 14 de juny de 1991 al Palau Sant Jordi amb quatre de les bandes capdavanteres d’aquesta escena musical d’èxit: Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït i Els Pets.

SOPA DE CABRA. Reis del rock

Formats en un squad a Girona amb músics provinents d’altres grups anteriors, Sopa de Cabra ja tenia molts seguidors abans de debutar amb el primer disc al mercat. La seva irrupció amb un rock potent i lletres descarades els va convertir en la punta de llança del ‘rock català’, sobretot amb cançons com “L’Empordà”.

ELS PETS. Cançons de festa i compromís

És el grup de la seva generació amb una trajectòria ininterrompuda més llarga, de 30 anys, que els ha convertit en un gran referent. Van començar amb una música festiva que abastava diferents estils i van evolucionar cap a un pop costumista, sense perdre la mirada crítica i reivindicativa que els va caracteritzar des del principi.

SANGTRAÏT. Heavy de tramuntana

Seduïts pel heavy, el rock i el rhythm’n’blues, cinc amics empordanesos van formar Sangtraït. Primer feien versions, però a poc a poc van confeccionar un repertori propi amb cançons de caràcter èpic. Els seus himnes van situar la banda de la Jonquera com a referència d’un estil propi amb milers de seguidors fidels.

SAU. Balades del pop

L’èxit de Sau va esclatar amb l’àlbum Quina nit (Picap, 1990), que va catapultar la formació al cim de la popularitat. Les cançons del grup liderat per Carles Sabater i Pep Sala van ser corejades per milers d’espectadors. “Boig per tu” es va convertir en part del paisatge sonor intergeneracional dels catalans.