Exposició temporal “Les músiques dels 1714s”
El mite del 1714 ha estat recreat musicalment i ha generat un cos musical de caràcter reivindicatiu i evocador que s'exposa conjuntament per primera vegada a l'exposició "Les músiques dels 1714's". L'exposició, ubicada al vestíbul de la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori, estarà oberta del 17 de maig fins al 19 d'octubre de 2014.
"Les músiques dels 1714's" aborda com era la societat catalana durant la Guerra de Successió i la importància de la cultura musical en aquella època: no saber ballar, cantar o tocar un instrument volia dir no existir socialment. També aborda els canvis causats per la guerra en els models musicals i de ball a Catalunya: balls tradicionals com la xàcara, el canari, el villano i la follia van donar pas al minuet i a la contradansa, balls unitaris a tota Europa occidental. A més, partir de la guerra els instruments populars com la cornamusa (o sac de gemecs), les xeremies i el baixó van donar pas als instruments considerats refinats: l'oboè, el fagot i el violí.
L'exposició ofereix 3 descobriments destacats: els catlins (nom que rebien les cordes per a instruments fetes al barri del Born de Barcelona i que s'exportaven a Anglaterra, els Països Baixos i a l'Amèrica colonial. Aquest nom ha perdurat en el llenguatge anglès fins a l'actualitat com una tipologia de corda); els goigs de la Mare de Déu de la Llibertat (durant el setge a Barcelona l'any 1714 un grup de ciutadans es va reunir a la capella d'en Marcús de Santa Caterina on van escriure els Goigs de la Mare de Déu de la Llibertat. Van dedicar els goigs a una Mare de Déu de la capella de Marcús tot identificant el llibre que duia a la mà amb les "Constitucions i altres drets de Catalunya" ; i per últim el Brindis a Felip V ("tot maleint/ la memòria de Felip Quint" i que s'ha enregistrat per primer cop amb motiu de l'exposició amb el Cor Jove de l'Orfeó Català).
"Les músiques dels 1714's" inclou una mostra de més de 60 enregistraments d'àudio i vídeo, juntament amb instruments de l'època, gravats, mapes, i partitures. Hi destaquen la reconstrucció musical i coreogràfica d'una sardana i una mantuana, també un mapa de la Barcelona de l'època amb 10 ubicacions musicals, i un vídeo amb les músiques relacionades amb tres batalles: Lleida, Almenar i Barcelona. L'exposició també inclou una zona "karaoke" on els visitants podran cantar dues cançons de l'època i descobrir les diferències entre la manera de compondre cançons populars de l'època i l'actual.
La segona part de l'exposició explica la pervivència de la derrota catalana del 1714 en les cançons orals i en les creacions musicals fins a l'actualitat. Recull des de la Nova Cançó i acaba amb un vídeo fet amb els sons de les manifestacions de l'11 de setembre de 2010 i 2012.
L'exposició està oberta al públic de dimarts a dissabte de 12 a 18h, divendres i dissabtes fins a les 21h i diumenges de 10 a 20h. L'entrada és gratuïta presentant una entrada a qualsevol dels concerts de L'Auditori del mateix dia de la visita o bé per un preu de 3€ o una visita combinada amb l'exposició permanent del museu.