Premsa

Les exposicions temporals del Museu de la Música reben més de 32.000 visitants

16.02.2022

Les mostres 100 Anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social i Joan Manén. Orgull i Destí han tingut una gran acollida de visitants i d’assistents a les activitats complementàries. 

La sala d’exposicions temporals tancarà fins al setembre per adequar-se tècnicament al nou projecte artístic del Museu.

 

El Museu de la Música de Barcelona ha començat l’any acomiadant dues exposicions vinculades al patrimoni musical català. Per una banda, 100 Anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social ha reivindicat l’important llegat de la històrica formació fundada i liderada per Pau Casals en el seu centenari. Per l’altra, Joan Manén. Orgull i Destí ha posat en valor la figura de l’històric violinista i compositor català en el cinquantenari de la seva mort. 

Les dues exposicions han acollit més de 32.000 persones. En concret, l’exposició de l’Orquestra Pau Casals l’han visitat gairebé 23.400 persones, mentre que la dedicada a Joan Manén ha acollit més de 8.650 visitants. A l'interès suscitat, cal destacar les activitats complementàries que s’han dut a terme, tant concerts com conferències o visites comentades, que han atret gairebé 400 persones

Cal destacar, en el cas de l’exposició dedicada a l’Orquestra Pau Casals, la tasca d’investigació feta pel musicòleg Josep Maria Codina per tal d’identificar alguns músics de l’OPC dels que hi havia constància fotogràfica però se’n desconeixia el seu nom. El procés d’investigació s'ha plasmat en un estudi publicat al web del Museu de la Música.

Comissionada per Núria Ballester, l’exposició 100 Anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social s’ha pogut veure entre el 24 de novembre de 2020 i el 9 de gener de 2022 a la sala d’exposicions temporals del Museu. Un espai que estarà tancat fins al setembre per tal d’adequar-se tècnicament a les necessitats tècniques que exigeix pel nou projecte artístic de la institució. Coproduïda per la Fundació Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona, aquesta mostra ha fet un important esforç per donar a conèixer la història de l’Orquestra Pau Casals i alhora reivindica la figura de Pau Casals com un dels millors directors d’orquestra del s. XX. L’exposició ha mostrat la història i l’impacte musical que va suposar la creació de l’orquestra a través dels nombrosos documents, programes de concerts i partitures que s’han conservat en diversos fons. 

La mostra Joan Manén. Orgull i Destí, feta amb la col·laboració de l’Associació Joan Manén, ha estat comissionada per Daniel Blanch i s’ha pogut veure del 4 de novembre de 2021 al 6 de febrer de 2022. El cinquantè aniversari de la mort de l’artista ha estat el pretext per reivindicar un músic fet a si mateix, de fort individualisme i gran intuïció, que des de ben petit es va sentir predestinat a ocupar un lloc important en el món musical. Manén va viure, en molts aspectes, una vida de novel·la, marcada pel seu talent, per les convulsions històriques de l’època i per una personalitat aclaparadora que, en certa manera, representa l’epígon de l’ideal del geni virtuós del segle XIX.

A partir d’un recull documental en què s’hi han comptat fotografies, pintures i dibuixos, programes, partitures, cartes, instruments de l’autor i altres objectes, la mostra ha construït un retrat que ha mostrat els punts cardinals de la seva trajectòria vital i artística.