Preguntes freqüents
En aquesta pàgina recopilem les respostes a les preguntes més freqüents sobre l’àmbit religiós en les següents temàtiques:
Dret a la llibertat religiosa
Exercici del dret a la llibertat religiosa
El dret a la llibertat religiosa i de creences és un dret fonamental que recull l’opció de cada persona de triar lliurement la seva religió o creença o bé de no tenir-ne cap, el dret a poder expressar-la i practicar-la públicament, i el dret a poder canviar-la sense partir cap repressió o discriminació al respecte.
Aquest dret apareix recollit en els principals textos jurídics, des de l’àmbit més internacional fins al local, com per exemple a l’article 18 de la Declaració universal dels drets humans, a l’article 9 del Conveni europeu de drets humans, a l’article 16 de la Constitució espanyola o als articles 40 i 42 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.
Discriminació i delictes d’odi
En construcció
En construcció
Pluralitat religiosa
Centres de culte i comunitats religioses i de consciència a Barcelona
Les dades sobre centres de culte i tradicions religioses presents a la ciutat de Barcelona s’actualitzen anualment a les memòries de l’OAR. Podeu consultar-les aquí.
Al directori de l’Ajuntament de Barcelona, sota l’apartat Religió, també podreu trobar les dades públiques sobre comunitats i entitats religioses a la ciutat. Les localitzacions dels centres de culte també són consultables a través del PlanolBCN.
A través del directori de l’Ajuntament de Barcelona podreu trobar les adreces i dades públiques de contacte de les comunitats i entitats religioses que han donat permís per difondre-les.
Participació i visibilitazació
Les entitats i comunitats religioses i espirituals formen part del teixit associatiu de la ciutat i, com a tals, estan convidades a formar part dels òrgans associatius i participatius del seu barri, districte i ciutat. Als webs de Participació ciutadana i Acció comunitària podreu trobar més informació sobre les diferents alternatives de participació.
Per incloure la vostra entitat religiosa al directori públic de l’Ajuntament, poseu-vos en contacte amb l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR). Se us facilitarà un document de consentiment que caldrà retornar signat per autoritzar la cessió de les dades.
Si feu alguna activitat oberta a la ciutadania a Barcelona, podeu sol·licitar que sigui inclosa a l’agenda de la web de l’OAR. Poseu-vos en contacte amb l’oficina per facilitar-li la informació següent:
- Títol de l’activitat
- Data de l’activitat
- Lloc de l’activitat
- Entitat organitzadora
- Contingut de l’activitat
- Enllaços relacionats
Ajudes i subvencions
L’Ajuntament de Barcelona publica regularment diverses línies de subvencions a les quals es pot presentar qualsevol ens que compleixi els requisits establerts, també si són entitats religioses. A més, a la convocatòria general de subvencions per a projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat, la línia R està destinada a projectes de l’àmbit “pluralisme religiós i interconviccional”. També hi ha una línia de subvencions per a l’arranjament i l’adequació de locals de la ciutat de Barcelona destinats a centres de culte d’entitats religioses. Podeu consultar tota l’oferta d’ajudes i subvencions de l’Ajuntament de Barcelona aquí.
Serveis de l’OAR
A la pàgina web de l’OAR pots trobar un calendari amb informació sobre les principals festivitats i activitats de les entitats religioses de la ciutat. A més, a l’apartat El Blog de l’OAR es publiquen regularment materials de difusió en forma d’articles, entrevistes, vídeos i altres publicacions d’interès. A l’apartat Publicacions i Documentació pots consultar la legislació relativa al dret a la llibertat religiosa.
Des de l’OAR també s’organitzen activitats destinades a tota la ciutadania relacionades amb la llibertat religiosa i la pluralitat de creences a la ciutat. Si vols estar al corrent de les darreres propostes, posa’t en contacte amb l’oficina.
Una de les funcions de l’OAR és servir com a referent per a les comunitats i entitats religioses de la ciutat. Des de l’oficina oferim, entre d’altres, els serveis següents:
- Assessorament i acompanyament personalitzats en els tràmits i processos administratius necessaris per al lliure exercici del dret a la llibertat religiosa a la ciutat.
- Informació i assessorament sobre subvencions per a entitats religioses.
- Presència en els directoris d’entitats religioses de la ciutat.
- Facilitació del contacte i la participació de les entitats religioses en programes i xarxes municipals.
- Propostes formatives destinades a comunitats religioses.
Des de l’OAR es dona assessorament a entitats i centres educatius sobre pluralitat religiosa i dret a la llibertat religiosa, així com acompanyament a l’hora de gestionar casos concrets. També s’organitzen formacions a mida relacionades amb la llibertat religiosa, la pluralitat de creences a la ciutat i la gestió de la diversitat.
Per al públic infantil i juvenil, l’OAR posa a l’abast de les entitats diversos recursos educatius per tal de descobrir la pluralitat religiosa de la ciutat.
En tota la pàgina web, a les memòries de l’OAR i al directori trobaràs molta informació sobre el dret a la llibertat religiosa i la pluralitat de creences a Barcelona. Si necessites informació més concreta, des de l’OAR assessorem i participem en programes de recerca en tots els nivells, des d’alumnes en etapa escolar fins a projectes d’àmbit europeu.
Ens podeu trobar al carrer del Comerç, 44, en horari d’atenció al públic. També podeu contactar amb l’oficina demanant cita a través del telèfon 932 564 342 o bé omplint el formulari de contacte següent.
Principals tràmits per a entitats religioses
Registres
L’òrgan encarregat de reconèixer formalment les entitats i comunitats religioses és el Ministeri de Presidència estatal, a través del Registre d’Entitats Religioses. Trobareu informació sobre com fer aquest tràmit i la documentació necessària aquí.
El Fitxer General d’Entitats Ciutadanes és un dels instruments de relació de l’Ajuntament de Barcelona amb les entitats de la ciutat. La inscripció en el fitxer per part de les entitats religioses no és obligatòria, però comporta alguns avantatges:
- En cas de presentar-se a alguna convocatòria de subvencions, eximeix de l’obligació d’acompanyar la sol·licitud de la documentació que ja consti al fitxer i estigui actualitzada.
- Facilita rebre informació sobre participació i associacionisme de la ciutat.
- Dona dret a ser membre del Consell de Ciutat.
Trobareu tota la informació sobre com donar-se d’alta al fitxer i tramitar les vostres dades aquí.
Organització interna de l’entitat
L’organització interna d’una entitat religiosa pot prendre diverses formes, i queda recollida en els seus estatuts. Podeu trobar més informació sobre diferents estructures organitzatives al web de Torre Jussana.
Cal recordar que, en cas de canvis de l’estructura interna o dels seus responsables, cal notificar-ho formalment en els registres corresponents.
El Ministeri de Presidència estatal és l’encarregat del registre formal de ministres de culte. Aquest registre és opcional, però imprescindible en el cas de persones habilitades per dur a terme actes religiosos amb efectes civils. Trobareu informació sobre com fer aquest tràmit i la documentació necessària aquí.
Obertura i regularització de centres de culte
En construcció
Activitats al carrer i lloguer d’equipaments municipals
En construcció
Fiscalitat
En construcció
Altres tràmits
en construcció