Barcelona centra el repte del programa DataCity per reduir la pobresa energètica dels col•lectius vulnerables de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona centra el repte del programa DataCity per reduir la pobresa energètica dels col•lectius vulnerables de la ciutat

01/09/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat d’Innovació Digital, l’Oficina Municipal de Dades (OMD) i la fundació Bit Habitat, col·labora amb el programa DataCity per trobar solucions innovadores als grans reptes de ciutat

El programa DataCity és innovador perquè desenvolupa un nou model de col·laboració entre el sector públic i el privat basat en l’analítica de dades per solucionar els grans reptes de ciutat

La segona edició de Datacity s’enfoca en un doble objectiu del Pla Clima 2030 i de la Declaració d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, que és la reducció de la pobresa energètica i l’increment de generació d’energia solar en l’àmbit urbà

DataCity Lab és un programa d’innovació urbana que convida corporacions i empreses tecnològiques a resoldre reptes urbans plantejats pels ajuntaments, utilitzant les dades com a eina central per resoldre’ls. El programa a Barcelona està impulsat pel comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Oficina Municipal de Dades i la fundació municipal BIT Habitat.

Aquest any, el repte s’enfoca en la reducció de la pobresa energètica dels col·lectius vulnerables de Barcelona mitjançant la generació d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica.

El repte compta amb la participació de l’Àrea de Drets Socials i de la Direcció de serveis d’Energia i Qualitat Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona; la participació d’ACCIONA com a corporació col·laboradora i, finalment, el Departament d’Analítica i Ciència de Dades de la Universitat de Barcelona com a referent acadèmic.

La ciutat de Barcelona té un 10,6% de la població en situació de pobresa energètica[1] i amb un alt potencial de generació solar de proximitat. Una possible solució per reduir la pobresa energètica dels col·lectius vulnerables seria obtenir excedents de generació elèctrica a partir de la instal·lació de panells solars i redistribuir l’energia generada als col·lectius esmentats. Per poder analitzar la viabilitat d’aquest plantejament cal tenir en compte les limitacions tècniques i jurídiques actuals. Una de les principals limitacions imposa que els punts de generació i els de consum es trobin connectats en baixa tensió i a una distància inferior a 500 metres entre ells[2].

El programa DataCity llança una convocatòria oberta a empreses tecnològiques per analitzar la viabilitat d’aquest plantejament, tenint en compte les limitacions tècniques i jurídiques actuals.

La convocatòria estarà oberta de l’1 al 30 de setembre de 2020 i les inscripcions es faran a través de la pàgina web: https://www.datacitylab.com/pobresa-energetica-barcelona, on, a més, es recull tota la informació relativa al projecte.

L’empresa finalista serà seleccionada pel conjunt d’actors del programa i rebrà un premi de 10.000 € (IVA excl.) per als 3-4 mesos d’experimentació. Els resultats es presentaran finalment en un acte públic al febrer del 2021.

 

_____

[1] El Pla Clima 2018-2030 de l’Ajuntament de Barcelona defineix la pobresa energètica com la incapacitat d’una llar de satisfer els serveis d’energia per a les necessitats bàsiques dels seus membres, com ara mantenir l’habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut (de 18 °C a 20 °C a l’hivern i 25 °C a l’estiu).

[2] Reial decret 244/2019, d’autoconsum d’energia elèctrica.





Paraules clau

ciutat/ innovació/