Objectius
El recurs pedagògic té els següents objectius:
- Informar a tota la comunitat esportiva de l’existència i l’abast de l’assetjament sexual, i per raó de sexe, i de l’abús sexual a l’esport. En ple segle XXI és innegable que l’assetjament i l’abús sexual (AAS d’ara endavant) malauradament tenen presència a l’esport. Fins ara s’ha fet molt poca recerca en aquest àmbit i, mentre no sabem l’abast del problema a casa nostra, sí que sabem, per recerques en altres països, com es desenvolupa i quines són les seves conseqüències. Amb l’objectiu d’identificar i prevenir comportaments assetjadors i abusadors en el món de l’esport és cabdal que tant les i els esportistes com les seves famílies estiguin informades de tot el que envolta l’assetjament i l’abús sexual a l’esport. Des de comportaments discriminadors per raó de gènere i sexe que poden desenvolupar en comportaments assetjadors fins a comportaments ja més severs des de bon principi.
- Sensibilitzar i conscienciar els i les directives, i el personal tècnic de les entitats esportives de Barcelona de la necessitat de prevenir i tractar l’assetjament sexual, i per raó de sexe, i l’abús sexual en els seus entorns esportius. Tot i que els clubs esportius puguin pensar que tractar i prevenir obertament l’AAS és perjudicial per la seva imatge social dins del seu entorn, es vol treballar per a convèncer les directives i els quadres tècnics de tot el contrari. Quan més es preocupin públicament per aquest tema i més mostrin un interès especial en ser entitats esportives transparents i amb bona salut ètica, més la seva massa social estarà orgullosa de pertànyer a aquestes associacions.
- Mostrar i ajudar a comprendre els mecanismes que expliquen el funcionament de l’AAS i que afavoreixen el silenci amb el que es produeixen. L’AAS té uns mecanismes de funcionament propis que caracteritzen el procés pel qual es produeix i expliquen per què resulta tan difícil per a algunes víctimes allunyar-se’n i denunciar-lo. Aquests mecanismes contribueixen a la minimització i l’ocultació de l’ASS i, en definitiva, mantenen la seva impunitat i en permeten la reproducció. Conèixer-los i identificar-los forma part ineludible d’un abordatge de l’AAS adreçat a la seva eradicació i l’atenció tant als a les seves víctimes com als victimaris.
- Donar eines bàsiques per prevenir i actuar davant de casos d’AAS en contextos esportius. Més enllà de contribuir a una millor comprensió de l’AAS, el recurs vol aportar eines, instruments, recomanacions i estratègies per fer-li front, apoderant les entitats esportives per tal d’abordar-lo i poder conduir polítiques de tolerància 0 que garanteixin la salut i el benestar de les seves noies, nois i joves esportistes. Es tracta, doncs, d’enfortir el paper de les pròpies entitats en l’abordatge de l’AAS.
- Impulsar la participació de tota la comunitat esportiva en detectar, comunicar i actuar davant de casos d’AAS que tinguin lloc en el context esportiu. Per últim, el recurs té l’objectiu de generar cohesió en el conjunt d’agents implicats en els contextos esportius a l’hora d’afrontar i abordar l’ASS. En aquest sentit, s’entén que una resposta unànime i ferma permet una actuació més contundent per l’eradicació d’aquesta xacra en el món de l’esport.