Eurocities

Departament: Programa Europa de la Direcció de Relacions Internacionals.

Persona de contacte: Anna Rebés

Definició

Xarxa de les grans ciutats europees creada l’any 1989 i que constitueix una plataforma per compartir idees, intercanviar experiències i elaborar respostes innovadores, en el marc d’una realitat i problemàtica comunes.

L’any 1986 les ciutats fundadores (Frankfurt, Lió, Milà, Rotterdam, Birmingham  i Barcelona) es van reunir a Rotterdam per discutir sobre la possibilitat de crear una xarxa de ciutats europees, i va ser a Barcelona, on, en una reunió l’any 1989, es va crear la xarxa Eurocities.

El funcionament d’Eurocities es basa en una doble estructura: d'una banda, el Comitè Executiu, un òrgan de caire polític format per dotze ciutats, i, de l’altra, un seguit de grups de treball i fòrums que aporten un enfocament temàtic específic. La presidència l'exerceix, durant dos anys, una ciutat membre.

La xarxa té 170 membres, entre ciutats de ple dret -130- i ciutats associades -40-, que representen 130 milions de ciutadanes i ciutadans de 35 països.

Objectius

  • Proporcionar una veu a les ciutats europees davant les institucions comunitàries per tal que les ciutats vegin reconegut el seu paper d’actors essencials en el procés de construcció europea.
  • Promoció d’intercanvis, cooperació tècnica i participació en projectes transnacionals.
  • Participació i organització de campanyes d’àmbit europeu.

Participació de Barcelona

Barcelona és sòcia fundadora d’Eurocities, juntament amb Birmingham, Frankfurt, Lió, Milà i Rotterdam, i ha estat membre del Comitè Executiu del 1989 al 1994 –en plena consolidació de la xarxa–; del 2001 al 2003 i des del 2012 fins al 2021, quan va ser escollida amb la primera majoria per continuar al Comitè Executiu. També ha estat seu de la celebració de l’Assemblea General Anual dues vegades, el 1989 i el 2002.

A més a més, Barcelona té un llarg historial de participació activa en els diferents fòrums i grups de treball d’Eurocities. El 2022 va ser la seu del Social Affairs Forum i entre 2021 i 2023 ostenta la presidència del Knowledge Society Forum (KSF); la presidència grups de treball d’Ocupació (dins del fòrum Afers Socials) i el de Ciutats per a Tothom Sense Barreres (dins del fòrum Mobilitat) així com la vice-presidència d’Habitatge (dins del fòrum Afers Socials) i City Branding & Relacions Econòmiques Internacionals (dins del fòrum de desenvolupament econòmic).

Document destacat: Memòria de la participació de l'Ajuntament de Barcelona a Euocities 2020 

Enllaços relacionats: