L’Ajuntament de Barcelona transmet el seu suport a la comunitat ucraïnesa i suspèn relacions institucionals amb el Consolat General de la Federació Russa

04/03/2022 - 09:38 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Des de l’esclat de la guerra, l’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de les persones ucraïneses que es trobaven a la ciutat en situació d’emergència social, tant de pas com veïnes de la ciutat, un canal d’atenció telefònic i presencial.

El 3 de març, l’Ajuntament de Barcelona va celebrar una reunió institucional on va transmetre el seu suport a la comunitat ucraïnesa de Barcelona i va informar dels serveis municipals a disposició de les persones d’aquest país que es trobaven de pas a la ciutat en el moment de la invasió russa, així com per a les persones que puguin anar arribant a Barcelona fugint de la guerra. Alhora, la reunió va servir també per recollir demandes i peticions concretes i establir i consolidar canals de comunicació i coordinació perquè puguin fer arribar aquestes qüestions.

Per part de l’Ajuntament, van participar a la trobada la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global i Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, i el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós, Khalid Ghali. Per part de la comunitat ucraïnesa, va assistir l’Associació Ucraïna Catalunya, l’Associació de Pares i Professors Ucraïnesos de Catalunya i Djerelo – Associació Ucraïnesa a Barcelona, a més de diferents comunitats religioses que congreguen part de les persones ucraïneses de la ciutat, com la Parròquia de Nostra Senyora del Perpetu Socors, l’Església Ortodoxa d’Espanya, l’Església Ucraïnesa Salvació de Déu i els Testimonis Cristians de Jehovà.

Des de l’esclat de la guerra, l’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de les persones ucraïneses que es trobaven a la ciutat en situació d’emergència social, tant de pas com veïnes de la ciutat, un canal d’atenció telefònic i presencial per tal de canalitzar les seves necessitats, en coordinació amb la Generalitat i el Consolat d’Ucraïna a Barcelona, així com assessorament i informació sobre protecció internacional a través del Servei d’Atenció a Persones Emigrants, Immigrants i Refugiades (SAIER). Des del divendres 25 de febrer, el SAIER ha atès més de 400 persones ucraïneses, i el CUESB ha realitzat més unes 200 atencions.

Barcelona, declarada ciutat refugi, ha estat ciutat d’acollida de ciutadans i ciutadanes ucraïneses des de 2014. En l’actualitat més de 5.000 persones ucraïneses tenen la seva residència a la ciutat, un número que sens dubte augmentarà durant les properes setmanes a causa del conflicte.

Suspensió de les relacions institucionals amb el Consolat General de la Federació Russa
El 2 de març, mitjançant una carta de la tienta d’alcaldia Laia Bonet al cònsol general de la Federació Russa a Barcelona, Aleksandr Pankov, l’Ajuntament de Barcelona va suspendre les relacions institucionals amb el Consolat General fins que es restableixi la pau a Ucraïna. Es va remarcar que l’Ajuntament continuarà donant suport a la comunitat russa a la ciutat, però “no participarà en actes convocats pel Consolat General, ni convidarà els representants de la Federació Russa a reunions i actes convocats per l’Ajuntament”.