Pont humanitari Barcelona-Ucraïna

El 24 de febrer de 2022, el Kremlin va declarar la guerra a Ucraïna i va iniciar una invasió a gran escala causant gran patiment humà i destrucció. El nombre de víctimes mortals i persones ferides va en augment i milers de persones es troben sense poder abastir les seves necessitats més bàsiques. L'ACNUR preveu que més de 5.000.000 de persones es veuran forçades a deixar les seves llars. 

Davant aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona està articulant diferents iniciatives per cobrir les necessitats de les persones desplaçades que arriben a la nostra ciutat i de la població que està patint la guerra a Ucraïna i les seves fronteres. Des de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional llancem una crida perquè les organitzacions expertes en acció humanitària i emergències, que s'hagin acreditat prèviament, presentin els seus projectes d'intervenció a Ucraïna i les sol·licituds de subvenció. Podeu consultar la informació sobre aquesta crida d'emergència a Ucraïna clicant damunt la imatge següent:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Davant la voluntat de la ciutadania d'oferir suport a la població afectada pel conflicte a Ucraïna,  l'Ajuntament de Barcelona d'acord amb el criteri de la majoria d'organitzacions internacionals considera que la forma més efectiva de canalitzar l'ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny. En aquest sentit, posem a disposició un recull de les ONG  i organismes multilaterals que donen resposta a la crisi humanitària a Ucraïna:

 

Organitzacions d'ajut humanitari sobre terreny a Ucraïna amb seu o delegació a Barcelona

Aquesta entitat compta amb dues Aldees Infantils SOS a Ucraïna de les que han traslladat les seves famílies i infants a Aldeess Intantils SOS Polònia,  una mesura inclosa en el Pla de Resposta a Emergències que han posat en marxa per atendre 45.000 famílies i infants que estan patint les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

ACNUR ha lliurat el primer lot de material a Kryvyi Rig, al centre d'Ucraïna i treballa per a la protecció i refugi a les fronteres d'Ucraïna amb Polònia, Romania, Moldàvia i Hongria. El Comitè és present al país des del 1994 i ha ofert assistència durant els vuit anys de conflicte al Donbass.

Present a Ucraïna des de fa més de 30 anys i també als països fronterers, atenen les persones més vulnerables. A través de les seves comunitats presten ajut d'emergència a les persones refugiades ucraïneses en trànsit i preparen l'acollida en base a la seva experiència en corredors humanitaris. Igualment acullen menors sols i d'orfenats a través d'una xarxa de famílies d'acollida.

La Creu Roja presta auxili i suport psicosocial a les persones afectades pel conflicte i assisteix a la població vícitma del conflicte quan la seguretat del voluntariat ho permet.

Educo està present a Ucraïna a través de la seva aliança ChildFund. Treballen allà des de 2004 i estan actuant ràpidament per proporcionar ajut d'emergència als infants i les seves famílies.

Ha distribuït ajuda humanitària amb dos enviaments amb 4.700 kg de material sanitari i medicaments i també estan treballant amb una organització de dones a Ucraïna, entre altres projectes. Al seu web també expliquen les passes per a enviar medicaments que compleixin les normes bàsiques de donació d'acord amb les normes o convencions internacionals.

L'equip d'Acció contra la Fam es prepara per intervenir en l'àmbit de la salut, la nutrició i cobrir les necessitats bàsiques de la població.

Des del 2014 treballa amb els nens i nenes més vulnerables a la regió del Donbass. Ara, 7,5 milions d'infants estan en perill a Ucraïna i els desplaçats fan front a condicions extremes on les temperatures estan per sota dels 0 °C.

Sant Joan de Déu està present a Polònia i Ucraïna des de 1922, on te sis centres socials i sanitaris que atenen persones desplaçades per la guerra. Des del centre que tenen a Dhohobyck (Ucraïna) i a través de Juan Ciudad (ONG de Sant Joan de Déu) canalitzen l'ajut d'emergència.

Aporten subministrament de material de traumatologia i quirúrgic a 'hospital de Severodonetsk i han enviat un equip de reforç per sumar-se als 90 voluntaris al terreny. Des de fa set anys proporcionen accés a la salut física i mental de la població.

El conflicte ha aturat la seva atenció en VIH a Severodonetsk, l'atenció a tuberculosi a Zhytomyr i la millora de l'accés a la salut a Donetsk. Els equips estan avaluant com adaptar les seves activitats a l'emergència segons les necessitats, com l'enviament de kits per a víctimes massives a hospitals.

Amb l'objectiu de donar suport emocional a través del riure a la infànca refugiada i les seves famílies, realitzen una ruta per Varsòvia i diversos municipis de la frontera polonesa amb Ucraïna (Przemysl, Medyka i Lublin, entre altres).

UNICEF treballa per assegurar l'accés a l'aigua potable, lliurant subministraments de salut i d'higiene i prestant atenció psicosocial als nens i nenes que pateixen la guerra a Ucraïna.

Campanyes ciutadanes d'ajut per a Ucraïna

Diverses entitats catalanes i ucraïneses estan organitzant campanyes de recollida de donacions per fer arribar a la població necessitada, podeu informar-vos d'aquestes i altres iniciatives de voluntariat en el web de Ciutat Refugi clicant AQUÍ.