Contra la soledat, reconnectem. Presentació del llibre 'Les soledats. Reflexions, causes i efectes'

27/06/2022 - 17:47

https://www.youtube-nocookie.com/embed/zKiqaINQfRQ?theme=light&color=white&rel=0&showinfo=0&autoplay=0&rel=0

Llibres. Es presenta el llibre 'Les soledats. Reflexions, causes i efectes', al mateix temps que comença una campanya municipal contra la soledat no desitjada.

A Barcelona, 70.000 persones se senten soles sovint o molt sovint, especialment les joves. La campanya “Contra la soledat, reconnectem” és una iniciativa municipal per sensibilitzar sobre la soledat, que engega un nou espai web que reuneix més de cinquanta serveis municipals i una gran quantitat d’equipaments per ajudar a pal·liar la soledat no desitjada.

Segons l’enquesta Òmnibus 2022, una de cada tres persones d’entre 16 i 24 anys se sent sola, una situació que s’ha vist accentuada per les conseqüències de la crisi social i sanitària de la covid-19.

Davant aquesta realitat, i posant en relleu que qualsevol persona, de qualsevol edat, pot sentir-se sola, la campanya “Contra la soledat, reconnectem” vol desestigmatitzar i sensibilitzar sobre la soledat a tota la ciutadania, des dels més petits fins als més grans, perquè qualsevol persona esdevingui aliada en el desafiament contra la soledat a la ciutat.

El nou espai web contra la soledat aplega tota la informació rellevant sobre aquest problema global de les societats actuals, així com un test per facilitar la possible detecció de situacions de soledat. Però, a més, és una eina perquè persones de totes les franges d’edat que es trobin en situacions de soledat no desitjada puguin conèixer els més de cinquanta serveis municipals, com ara l’Aquí t’escoltem o el VinclesBCN, i un mapa d’equipaments amb els espais corresponents contra la soledat per a cada cicle de vida.

Presentació del llibre ‘Les soledats’

Amb relació a aquesta campanya, el proper dijous, 30 de juny, a les 18.00 hores, al Museu Picasso es presenta el llibre ‘Les soledats. Reflexions, causes i efectes’, que podrà seguir-se en directe al canal de Youtube de Drets Socials.

Durant l’acte es projectarà el vídeo ‘L’expressió de la soledat no desitjada en les diferents etapes vitals’ i s’obrirà una taula rodona amb la participació del regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera; Laura Coll-Planas, doctora en Salut Pública, professora a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (UVic) i experta en envelliment i soledat; Ferran Casas, catedràtic en Psicologia Social i professor emèrit de la Universitat de Girona (UdG) i expert en el benestar subjectiu dels infants; Paco López, doctor en Psicologia, professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) i expert en treball comunitari, resiliència i suport social, i Montserrat Celdrán, doctora en Psicologia, professora agregada i investigadora a la Universitat de Barcelona (UB), a més d’experta en psicologia del desenvolupament i la soledat. Ho modera: Clara Sánchez-Castro Bonfill.

La campanya s’emmarca en l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030. Tota la informació sobre la soledat està disponible al web barcelona.cat/soledat.