Escola Emili Juncadella

L’AMPA i els mestres de l’Escola Emili Juncadella van posar en marxa aquest projecte amb l’objectiu de promoure la cultura catalana i fomentar la participació, la convivència, l’intercanvi d’experiències i la cohesió social, en una escola pública amb un nombre significatiu de famílies nouvingudes de diferents llocs del món, sovint desconeixedores de les tradicions i festes populars de Catalunya.

Aquesta parella de capgrossos, va ser creada per unes famílies de l’escola que volien honrar la tasca tan important que realitzen els avis donant suport a les famílies. L’AMPA volia usar aquest recurs cultural per vincular les tres generacions a l’escola.

L’Emili i la Joana són un matrimoni d’avis, que fa poc que va celebrar les noces d’or. L’Emili és un avi prim i ossut, ple de vitalitat. La Joana és una àvia robusta, grassoneta i molt, molt, coqueta.

Sovint marxen de viatge i envien postals als nens de l’escola. Però quan són a Barcelona, són els primers a fer gresca i apuntar-se a les festes del centre. Com que són molt presumits, els agrada canviar de roba sovint per adaptar-se a l’ocasió. Per Carnestoltes, els agrada molt disfressar-se i s’afegeixen a la comparsa d’alguna de les classes. Per Nadal, acompanyen el patge dels Reis Mags amb un barret de Pare Noel, recollint les cartes dels nens i cantant en el concert de Nadal. Els dies feiners porten un xal de roba de farcell per cobrir-se les espatlles i resguardar-se del fred.

Implicació pedagògica actual en el centre

Per presentar els capgrossos en societat, l’escola va organitzar una gran festa.

Al pati de l’escola hi havia tot l’alumnat i totes les famílies. Fins a l’últim moment no es sabia quins havien estat els resultats de les votacions dels noms.

El fet que els capgrossos canviïn la roba de vestir ajuda els més petits a situar-se en la festa que celebrem i les activitats que es duen a terme. Els dóna a entendre que passa alguna cosa important.

Com ho viuen els mestres?

Els mestres ho entenen dins del marc de la cohesió social i del coneixement que comporta la cultura catalana dins l’escola.

Com ho viuen els infants?

Els nens i nenes de l’escola ho viuen com un acte festiu. Els agrada molt que els visitin a les aules per Nadal i els desitgin bones festes, que els acompanyin a la rua de Carnestoltes i que ballin a la plaça Ferran Reyes en companyia d’altres nens i nenes d’altres escoles, tots disfressats.

En els moments importants per a l’escola, com ara les portes obertes, els capgrossos es mostren a l’entrada i els alumnes se’n senten ben orgullosos.

Fitxa tècnica

  • Capgrossos: Joana i Emili
  • Material: Cartró, guix i roba
  • Estrena: Novembre de 2011
  • Actuacions: Celebració de Nadal, rua de Carnestoltes, Festa de Final de Curs, festes de l’AMPA i alguna festa popular del barri
  • Alçada: 0.60 m.
  • Pes: 5 kg.
L’Emili i la Joana parella de capgrossos de l’Escola Emili Juncadella