El projecte COMPASS fomenta l’economia circular en el sector turístic
El “Projecte COMPASS: Transformació del sector turístic cap a la circularitat”, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de Turisme de Barcelona i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat de Tecnocampus (UPF), presenta les seves conclusions després d’un any en funcionament.
Aquest novembre s’han presentat al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona els treballs del “Projecte COMPASS: Transformació del sector turístic cap a la circularitat”, després d’un any de funcionament.
L’estudi és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de Turisme de Barcelona i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat de Tecnocampus (UPF), dissenyada per fomentar l’economia circular en el sector turístic, amb l’objectiu de transformar les pràctiques empresarials cap a models més sostenibles i contribuir a la sostenibilitat, circularitat i resiliència del territori.
Conscienciació, sensibilització i treball col·laboratiu
COMPASS es va iniciar el 2023 i al llarg de l’any s’han organitzat quatre jornades de sensibilització en què han participat més de 150 empreses turístiques i d’altres àmbits, com el tèxtil o la restauració, que tenen una estreta vinculació amb el sector. D’aquestes sessions han sortit tres propostes concretes:
- ‘Barcelona Circular’, per afavorir el contacte entre empreses turístiques i proveïdors circulars per organitzar, per exemple, un mercat de segona mà.
- ‘Committed 4 Food’, per reduir el malbaratament alimentari en l’hostaleria.
- ‘Circular Friendly’, una plataforma d’informació per als visitants amb opcions responsables i sostenibles.
Empreses més sostenibles i competitives
El Projecte COMPASS aposta per un model de turisme circular que beneficia tant els visitants com les comunitats locals i es basa en l’ús eficient dels recursos, la no-contaminació, la protecció de l’entorn i la preservació del patrimoni cultural, la identitat i la vida de les destinacions turístiques.