You are here

Obres de desconstrucció d'un magatzem de l'antiga Casa Gay

Un edifici-magatzem amb un passat històric de servei comercial a la ciutat

L’edifici, que estava ubicat al carrer de la Marina, 122, va acollir durant molts anys el segon magatzem de la Casa Gay, l’empresa catalana més antiga en el sector de lloguer de cadires. Ara, en aquest nou solar s’hi farà una urbanització provisional.   

L’IMU ja ha finalitzat la desconstrucció de l’edifici ubicat al carrer de la Marina, 122, al barri del Fort Pienc, a L’Eixample. Es tracta d’un immoble construït l’any 1929, i que va servir de segon magatzem -des d’aquesta data, i durant molts anys- de la Casa Gay, una firma fundada a finals del segle XIX per José Gay Gurri, a Barcelona.

Aquest es troba dins del subàmbit ‘Marina’ de la MPGM (Modificació del Pla General Metropolità) per a la reordenació dels sòls situats al costat Nord d’aquest pont i l’ajustament viari del carrer de Ribes, entre els carrers de Roger de Flor i Sardenya, aprovat  inicialment  el mes d’octubre de 2022.

En l’actualitat, està qualificat amb clau ‘6a-Parcs i Jardins actuals de caràcter local’, de la mateixa manera que el planejament previ del PGM de 1976; per tant, el planejament urbanístic contempla l’enderroc de les construccions existents per a alliberar-los com espai lliure.

A més, cal subratllar que l’obtenció d’aquest sòl es va fer l’any 2014, i ha estat per sistema de gestió d’expropiació; en l’actualitat era de titularitat municipal. Amb posterioritat, la finca de Marina, 122, va ser ocupada il·legalment diverses vegades i es va fer el corresponent desallotjament, circumstància que va permetre gestionar la seva desconstrucció.

Antecedents històrics 

L’empresa Casa Gay és considerada la més antiga en el sector de lloguer de cadires a la nostra ciutat, i líder en el seu sector. Com a exemple, l’any 1860 va començar la seva activitat amb el lloguer –en concessió- de les famoses ‘cadires de les Rambles’, o les que s’ ubicaven en llocs tan emblemàtics com la Plaça de Catalunya, el Liceu, o el monument a Colom.

Més tard, l’any 1916, es va obrir un establiment especialitzat en el lloguer i venda d’articles per a l’hostaleria i cafès (cristall, porcellana, butaques, taules, neveres, dominós, etc.) a tocar de l’actual carrer d’Alí Bei-Passeig de Sant Joan. I en paral·lel es va construir un magatzem de cinc plantes al carrer d’en Fontrodona (el Poble-sec).

Serà, doncs, l’any 1929, aprofitant la celebració de l’Exposició Universal de Barcelona, quan es construirà aquest segon magatzem del carrer de la Marina, 122, i que va oferir servei fins a la  dècada dels anys vuitanta del segle passat.

Descripció de l’edificació

Es tracta d’un edifici privat, que estava destinat a ús industrial i comercial, amb semisoterrani, planta baixa, entresòl i quatre plantes pis, i que actualment  es trobava en desús. L’immoble, que tenia 546m² de superfície construïda, tenia una façana principal bastant característica, on encara hi havia algunes zones amb diversos mosaics vidriats grafiats i on, de dalt a baix, es podia llegir un dels reclams publicitaris que tenia aquesta empresa; i que des del carrer estant indicava: ‘Gay; Sillas Mesas; Servicio para Banquetes; Sección de Alquiler’. A més, a la planta baixa de  l’edifici hi havia un mosaic que s’ha recuperat a petició veïnal.

Les obres de desconstrucció de l’antiga ‘Casa Gay’ han tingut una durada aproximada de cinc setmanes, i han comptat amb un pressupost  d’execució de 106.340 euros (IVA incl).