Lectors d'imatges: La perspectiva de l’espectador. Pensar amb les imatges contemporànies
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Cursos i tallers

lectors imatges

Lectors d'imatges: La perspectiva de l’espectador. Pensar amb les imatges contemporànies
Andrea Inzerillo i Andrea Soto Calderón

27.10.2017


Andrea Inzerillo, presentació a càrrec d’Andrea Soto Calderón
Divendres 27 d'octubre, 19 h.
Entrada gratuïta, aforament limitat. Virreina LAB
Idiomes:
 castellà

Existeix una llarga tradició del pensament que ha assignat un lloc d’empobriment de l’experiència a les activitats que es vinculen a l’espectador i a l’espectacle, com si les imatges fossin una cosa davant la qual assumim un paper passiu: «simulacre que prenem per realitat, ídol que prenem per Déu veritable, espectacle en què ens alienem, mercaderies a les quals venem la nostra ànima». A partir de la figura de l’espectador, posant en relació textos i imatges, voldríem reflexionar sobre què significa pensar amb imatges. Com veiem les imatges? La renovació de la cinefília contemporània i la seva càrrega política potencial.

Qüestionar l’elogi ordinari a la profunditat, reivindicar les aparences. Ens interessa preguntar-nos no tant què és el que hem de veure en les imatges, o què és el que no hi veiem, sinó més aviat què fem, o què podem fer, amb les imatges que veiem. Explorar aquesta posició que estableix nous contractes entre l’espectador i allò que mira, al mateix temps que explora els seus propis límits.

En el marc de la recerca sobre Performativitat de les imatges que duem a terme a Virreina LAB, convidem Andrea Inzerillo per parlar sobre aquestes problemàtiques, en les quals ja fa un quant temps que treballem.

 

Andrea Inzerillo, doctor en filosofia per la Universitat de Calàbria (Itàlia), és investigador independent. És director artístic del festival de cinema queer de Sicília, el Sicilia Queer Filmfest, a més de traductor literari i activista cultural. És un dels autors del volum Falsi Raccordi. Cinema e filosofia in Deleuze (2007). Ha treballat molt de temps en reflexions sobre el cinema i la filosofia, i ha publicat en diverses revistes nacionals i internacionals.

Andrea Soto Calderón, doctora en filosofia, duu a terme actualment una recerca sobre la relació entre imatge i ficció a la Universitat de París VIII. Treballa com a docent d’estètica i teoria de l’art. Les seves recerques se centren en les transformacions de l’experiència estètica en la cultura contemporània, la investigació artística, l’estudi de la imatge i els mitjans, així com la relació entre estètica i política.

‘Lo zio di Brooklyn’, de Daniele Ciprì i Franco Maresco, 1995
Fotograma de la pel·lícula ‘Lo zio di Brooklyn’, de Daniele Ciprì i Franco Maresco, 1995
Serge Daney
Fotografia de Serge Daney