Blog

Foto: Sguastevi (Wikimedia Commons)
Notícies

Museu + Instruments coreans + Viquipèdia

Fa uns anys, Horacio Curti, professor de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i especialista en música asiàtica, proposava una exposició poc freqüent per al Museu de la Música de Barcelona, amb un resultat espectacular que ara podem veure (i fins el juny de 2018!). L’exposició presenta un apropament als sons de Corea des de la música, passant per la societat i els seus rituals, incloent no només els instruments, sinó les músiques, els seus contextos i les vestimentes.

Aquest projecte ha comportat una estreta col·laboració amb el National Gugak Center qui ha fet donació de 22 instruments coreans al nostre museu, la majoria d’ells exposats i, alguns, fets expressament per a aquesta finalitat. Els instruments donats són els següents: sanjo gayageum, sanjo ajaeng, hyangpiri, dangpiri, sepiri, haegeum, jeongak ajaeng, soribuk, yanggeum, sogeum, danso, taepyongso, nagak, nabal, jing, jabara, yonggo, sogo, kwaenggwari, janggu, jwago i ulla. L’exposició es completa amb un ampli i il·lustrat catàleg d’articles especialitzats, i amb una quinzena de vídeos d’alta qualitat que, amb una durada total de més d’una hora i mitja, presenten enregistraments de músiques coreanes i de construcció d’instruments elaborats especialment per a aquesta exposició.

A més, la mateixa institució ha donat un conjunt de 30 janggu, tambors per a fer tallers de percusió coreana, i ha deixat en préstec un conjunt de 60 instruments i objectes més.

D’entrada, cal dir que al museu, fins a data d’avui, hi havia només dos instruments coreans, però que res a veure tenen amb la música de la cort o la música tradicional coreana en la que aquestes setmanes ens hem endinsat, ja que es tracta de dos ordinadors de la marca Atari (fabricats a Corea), dels primers que van permetre fer creació musical a través de la tarja de so. Així, ampliem de la millor manera possible un apartat fins ara desconegut per a nosaltres.

Jwago | Foto: Sguastevi (Wikimedia Commons)       Yonggo | Foto: Sguastevi (Wikimedia Commons)

Cada vegada que preparem una exposició, des de fa uns anys, analitzem en paral·lel quins continguts en podem trobar a la Viquipèdia en català, i quins hi ha en altres idiomes. En un cas particular, a l’exposició Escultures musicals vam voler que els continguts de la Viquipèdia formessin part dels textos de l’exposició. A partir d’aquí, i sempre en col·laboració amb els companys d’Amical Wikimedia, proposem llistes que permetin editar, ampliar o directament crear entrades partint de les traduccions d’altres idiomes, informacions generades pel propi museu i, també, amb la bibliografia especialitzada que trobem a la nostra biblioteca. I, a més a més, en aquesta ocasió hem fotografiat 31 peces exposades i les hem alliberat a Wikimedia Commons.

La casualitat va fer coincidir la inauguració de l’exposició Eolssigu! Els sons de Corea amb Wikipedia Asian Month, la qual cosa ens va donar una empenta per a iniciar el projecte de creació d’articles que veureu a Museu de la Música/Corea.