Premsa

El Museu adquireix la col·lecció Fernando Alonso amb llegat de Miquel Llobet

03.11.2015

El Museu de la Música de Barcelona ha adquirit recentment la col·lecció de Fernando Alonso, que inclou majoritàriament el fons documental i artístic de Miquel Llobet, a més d'altres documents, objectes i obres d'art relacionats amb la guitarra. La col·lecció abasta obres i material de figures tan destacades com Francesc Tàrrega, del qual destaca el manuscrit original de Recuerdos de la Alhambra, Andrés Segovia, Dionisio Aguado, Emili Pujol i el propi Llobet, arranjador i divulgador de la música d'Isaac Albéniz i d'Enric Granados.

L'adquisició de la col·lecció ha estat possible gràcies a l'aportació econòmica a parts iguals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Direcció general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni) i de l'Ajuntament de Barcelona (ICUB). En total la compra ha suposat un cost de poc més de 235.000 euros. També cal destacar la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, que ha facilitat la reincorporació del manuscrit original de Recuerdos de la Alhambra a la col·lecció. Cal agrair al senyor Fernando Alonso la seva determinació per fer possible que aquests documents es quedin en una institució pública de la ciutat.

El Museu de la Música conserva també el llegat d'una vintena de guitarres procedents de Miquel Llobet i d'altres documents manuscrits del compositor. A més, sota la direcció de Romà Escalas, ja va adquirir una petita part de la col·lecció Alonso amb la intenció d'arribar a un acord per l'adquisició de la resta.

L'adquisició definitiva de la col·lecció Fernando Alonso, sumat als fons documentals ja presents a l'Espai de Documentació i Recerca del Museu, suposa reunir al Museu de la Música el conjunt més important de documents sobre aquest període de la guitarra catalana de què es té coneixença. Això -juntament amb les guitarres que recentment han arribat al Museu- en reforça la seva posició com a especialista en la guitarra clàssica (amb una de les grans col·leccions mundials), no només d'instruments, sinó també pel què fa a manuscrits i documentació.

Amb l'adquisició s'ha aconseguit, a més, que aquest patrimoni es conservi a Barcelona, fet important no tan sols per l'estreta vinculació de la ciutat amb la creació i desenvolupament del repertori guitarrístic, per una banda, i per la història de la construcció d'aquest instrument, per altra, sinó també per esdevenir una font cabdal per a l'estudi de l'escola catalana de guitarra.

Fernando Alonso, un gran col·leccionista

El senyor Fernando Alonso va comprar entre 1977 i 1988 un ampli fons de documents escrits (prop de 1.500 documents), amb destacades partitures, en total 879, bona part manuscrites, 420 cartes i també 146 fotografies, a més d'altres objectes i documents (obra gràfica, hemeroteca, fonoteca, documentació biogràfica, objectes personals i biblioteca). Aquest fons provenia majoritàriament de l'important guitarrista Miquel Llobet, mort a Barcelona l'any 1938 i representa un conjunt singular, centrat en el guitarrista més destacat i decisiu tant en la interpretació musical com en la repercussió internacional de la guitarra catalana durant les quatre primeres dècades del segle XX.

Amb el temps, el senyor Fernando Alonso ha ampliat aquest fons inicial conformant un excepcional aplec documental de l'escola catalana de guitarra (entre finals del segle XIX i primera meitat del XX), considerada una escola principal en el desenvolupament internacional de l'instrument en l'espai clàssic de concert del darrer segle i mig.

Un tast de la col·lecció exposada al Museu

El Museu de la Música ja està enllestint la catalogació de la col·lecció Fernando Alonso i té programada la digitalització d'aquest fons perquè pugui ser consultada en línia en el termini d'aproximadament un any. Mentre es realitzen aquests treballs, les persones que visitin el Museu podran gaudir d'un petit tast de la col·lecció que acaba d'arribar. Fins al 17 de gener hi podran veure una mostra d'obra gràfica, manuscrits, documents sobre l'entorn artístic i la dimensió internacional de Llobet disposades en cinc maletes-vitrines a la Sala dels músics catalans. Així doncs els visitants tindran l'oportunitat de contemplar fotografies de la infància i la joventut de Llobet, instantànies i programes d'alguns dels seus concerts internacionals, objectes personals i partitures originals manuscrites entre les quals destaca Recuerdos de la Alhambra de Francesc Tàrrega, entre d'altres.

L'adquisició es produeix en una setmana en què la figura de Miquel Llobet té un gran protagonisme perquè justament s'està celebrant la dotzena edició del "Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona Miquel Llobet" al Museu de la Música i L'Auditori. Precisament, els dies 5 i 6 de novembre, el Museu acollirà les proves classificatòries i la semifinal del Certamen i diumenge 8 se celebrarà la final a la sala 2 de L'Auditori.