La conservació de la memòria col·lectiva

No tinc por. Comencen els treballs d’inventari i de catalogació de les ofrenes ciutadanes que completaran la memòria integral en què s’està treballant des de l’endemà de l’atemptat.

Hi ha caixes, moltes caixes. Fins a 182, plenes de textos, de cartells, de peces de roba, d'objectes de decoració i de peluixos, molts peluixos. La nit del 28 d'agost, 11 dies després de l'atemptat, es van retirar més de 5.000 objectes que la ciutadania havia dipositat a la Rambla per expressar el record i condol a les víctimes. Un volum tan gran com la motivació de preservar la memòria de la resposta ciutadana: que fins a la més senzilla nota escrita a mà en un bocí de paper formi part del record d'uns fets que van marcar tota la ciutat.

Els tècnics del Museu d’Història de Barcelona i de l’Arxiu Municipal de Barcelona han iniciat la tasca de recompte i catalogació de tot el que la ciutadania i els visitants de la ciutat van dipositar en 149 punts de la Rambla i que es va recollir curosament fa un parell de setmanes.

Les feines principals que s’estan fent en aquesta primera fase, que s’estendrà fins a primers del 2018, se centren en la neteja dels objectes, a retirar les restes de cera i parafina de les espelmes que hi havia en les ofrenes. Posteriorment, es farà un tractament individualitzat, peça per peça, en cas que sigui necessari. Els textos s’aplanaran i es guardaran en sobres i carpetes, i posteriorment es digitalitzaran.

L’objectiu és disposar de la informació més completa possible del tribut i la resposta ciutadana a l’atemptat que completi la memòria integral en què s’està treballant des de l’endemà dels fets, i de la qual ja forma part tota la documentació fotogràfica i de vídeo, així com les signatures i dedicatòries recollides tant en el llibre de condol físic com en el digital que es va activar.

Comparteix aquest contingut