Ponentes

Jon Arrizabalaga (Institució Milà i Fontanals, CSIC). Malalties emergents, ciutadania i salut global.

Carmel Ferragud (Institut Interuniversitari López Piñero, Universitat de València). Barcelona enfront de les epidèmies de la Baixa Edat Mitjana: una perspectiva des de la història social de la medicina.

Salvatore Marino (Universitat de Barcelona). El sistema sanitari de Barcelona entre dues epidèmies (1348-1515).

Pol Bridgewater (Universitat de Barcelona). El sistema sanitari de Barcelona entre dues epidèmies (1348-1515).

José Luis Betrán (Universitat Autònoma de Barcelona). L’última gran epidèmia de pesta a la Barcelona Moderna: el contagi de 1651-1653.

Alfons Zarzoso (Museu d'Història de la Medicina de Catalunya). Regular la ciutat en nom de la salut pública: molèsties i percepció del risc a Barcelona (1720-1803).

Glòria Gimeno (Arxiu Municipal de Barcelona). Els documents municipals de sanitat. Guia per a la recerca, del segle xiii a mitjan segle xx.

Montse Ruiz (Arxiu Municipal de Barcelona). Els documents municipals de sanitat. Guia per a la recerca, del segle xiii a mitjan segle xx.

Oriol Calvet (Arxiu Municipal de Barcelona). Els documents municipals de sanitat. Guia per a la recerca, del segle xiii a mitjan segle xx.

Núria Postico (Arxiu Municipal de Barcelona). Els documents municipals de sanitat. Guia per a la recerca, del segle xiii a mitjan segle xx.

Jordi Roca Vernet (Universitat de Barcelona). L’experiència en el control de les epidèmies: una font d’acceleració del ritme de la política (1821-1854).

Joaquim Maria Puigvert (Universitat de Girona). Els professionals de la sanitat a la ciutat de Barcelona i la salut pública (1855-1918). Una perspectiva des de la història social.

Jordi Maluquer de Motes (Catedràtic emèrit, Universitat Autònoma de Barcelona). Mort a Barcelona. Els estralls de la pandèmia de grip de 1918-1920 en la cultura catalana.

Celia Miralles Buil (Université Strasbourg). Barcelona, una ciudad enferma. Vida cotidiana y lucha sanitaria (1880-1936).

Josep M. Comelles (Universitat Rovira i Virgili). Quina medicina per a quina postguerra? El sector salut a la Catalunya del franquisme autàrquic.

Marc Andreu Acebal (Historiador i periodista). Salut als barris: moviments socials i reivindicacions sanitàries a la Catalunya dels anys 70.

 

Mesas redondas

La representació de la salut

Antoni Conejo (Universitat de Barcelona)

Cristina Fontcuberta (Universitat de Barcelona)

Margarida Casacuberta (Universitat de Girona)

Albert Cubeles (Barchinona.cat)

 

Salut, arxius i memòria. Reptes per als historiadors del segle XXI

Patrícia Lloveras (Responsable de Gestió Documental i Arxiu. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya)

Ferran Pujol (Director del Projecte dels NOMS-Hispanosida)

Carles San José (Consultor del sector públic en transparència i protecció de dades)

Joaquim Borràs (Arxiu Municipal de Barcelona)

Sílvia Marimon (Periodista del diari Ara)

 

A la llum del congrés, una mirada de present

Jon Arrizabalaga (Historiador)

Albert Carreras (Catedràtic d'Història Econòmica del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra)

Neus Bonet (Periodista)

Sílvia Tarragó (Psicoanalista Junguiana. Vicepresidenta Fundació C.G. Jung d'Espanya. Terapeuta Familiar. Psicòloga clínica. Barcelona)

Josep Ramoneda (Filòsof)

Xavier Cazeneuve (Coordinador del congrés)