Ateneu de Fabricació de Gràcia

 L’Ateneu de Fabricació de Gràcia és un espai públic de formació i creació de projectes de fabricació digital vinculat les noves tecnologies i, en especial, a la fabricació digital donant suport a projectes pedagògics i d’innovació social impulsats per la ciutadania i reforçant el retorn cap al coneixement compartit.

L’espai té com a missió divulgar la creativitat i la innovació a través de projectes de desenvolupament sociotecnològic amb metodologies de l’àmbit del disseny i la creativitat i amb especial orientació en la capacitació digital, neo-artesania, tèxtil, moda i biomaterials.

Àrees d'especialitat

En una antiga nau industrial remodelada situada al barri Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia neix com el cinquè equipament de la Xarxa d’Ateneus de Barcelona. L’espai té com a missió divulgar la creativitat i la innovació a través de projectes de desenvolupament sociotecnològic amb metodologies de l’àmbit del disseny i l’art i amb especial orientació en la capacitació digital, artesania, tèxtil, moda i biomaterials.

No obstant això, l’espai està equipat amb programari i màquines de fabricació que permeten a la comunitat convertir les seves idees i conceptes en productes físics útils per a la societat del present i del futur.

Per dur a terme totes aquestes iniciatives, l’espai disposa de diferents zones de fabricació, dividides segons la maquinària i el sector. En concret, l’Ateneu de Gràcia es divideix en quatre espais de treball:

  • El primer està especialitzat en tèxtil i moda amb maquinària com màquines de cosir, bordadora digital i talladora de vinils. 
  • El segon se centra en la fabricació additiva i electrònica, i posa a disposició dels usuaris diversos tipus de màquines d’impressió en 3D i material de programació i electrònica. 
  • El tercer espai, conegut com a laboratori de biomaterials i biotecnologia, està preparat amb eines i dispositius per a l’elaboració de nous materials biodegradables adaptats a les demandes del futur hipertecnològic. I l’últim d’aquests espais, el Taller Brut, es destina sobretot a la fabricació d’elements més pesants o de grans dimensions. Per això, aquest espai està preparat amb una màquina de tall làser i fresadores de diferents formats.

A més d’aquests quatre espais, també n’hi ha un de grans dimensions, obert i polivalent, anomenat Àgora, on es poden organitzar exposicions, tallers i conferències i on també es pot trobar la impressora 3D de ceràmica. Per últim, a l’ateneu també tenim tres sales de treball per fer reunions.

L’equip està format per quatre persones amb formacions molt diverses com el disseny industrial, la producció digital, el desenvolupament de producte i la investigació en art i disseny. Professions molt diverses que graviten al voltant de la intersecció de coneixements i habilitats per desenvolupar projectes innovadors amb caràcter diferencial.

Horaris i dades de contacte

Horari d’atenció al públic:

De dilluns a divendres de 10 a 14h

Dimarts, dimecres, dijous i divendres de 15:30h a 19:30h

Portes obertes setmanals: Dimecres de 18:30h a 19.30ht. 

Telèfon: 667 415 814

c / Perill 8 08012 Barcelona

Equip

  • Fco. Javier Camino: Coordinador
  • Fayna Nieves: Dinamitzadora
  • Victor Vidal: Tecnòleg
  • Majo Escobar: Tecnòloga

Agenda Gracia