Xarxa d’Ateneus de Fabricació
Els ateneus de fabricació són un servei públic que impulsa la divulgació de la tecnologia i la ciència de la fabricació digital.
Són llocs per aprendre, compartir i intercanviar coneixements. Afavoreixen la capacitació digital i fomenten la innovació social als barris de Barcelona. Els ateneus posen a disposició de la ciutadania, la comunitat educativa i el món empresarial, associatiu i comunitari, espais per conèixer i treballar amb noves tecnologies de la fabricació digital.
Quins són els nostres objectius?
- Apropar la tecnologia i la ciència de la fabricació digital (i les seves aplicacions) a tota la ciutat, als veïns i veïnes, col·lectius, entitats, empreses, escoles i institucions dels nostres barris
- Desenvolupar models de participació i treball en xarxa, orientats a la innovació social i al foment de l'economia col·laborativa que promoguin noves formes de comunicació, intercanvi de talent i aprenentatge obert i compartit.
- Donar suport a projectes que tinguin retorn social i siguin transformadors per a un col·lectiu, per al barri, per a la ciutat de Barcelona o per a la resta del món.
- Compartir els coneixements generats en tots els processos per aprofitar-los al màxim.
Què és la fabricació digital?
És la digitalització dels processos de fabricació d’un objecte mitjançant les noves tecnologies, com són la impressió 3D o el tall làser. Encara que la definició pot semblar simple, el terme és molt més ampli, ja que inclou des del vessant purament tècnic fins a l’aspecte social.
La fabricació digital esdevé una revolució que es basa en la idea de convertir la informació en objectes i els objectes en informació, i permet elaborar qualsevol cosa en gairebé qualsevol lloc i en qualsevol moment. Així, doncs, la fabricació digital és una realitat que ha arribat per quedar-se i que d’una manera més directa o indirecta, està millorant la vida de moltes persones.
Com funcionem?
El servei d’ateneus de fabricació és públic i gratuït, i està basat en un model d’economia col·laborativa, on el més important és l’ús i no pas la propietat.
Són espais oberts a tothom i el “preu” que s’ha de pagar per fer-los servir es diu contraprestació: un sistema de retorn social que la persona usuària fa a l’ateneu, a les persones o a la ciutat, a canvi del suport que se li ha donat per realitzar un projecte.
La idea és funcionar sense la intervenció dels diners, en què la moneda de canvi és el talent, la implicació, el temps i la participació dels usuaris i usuàries dels ateneus en benefici de la comunitat. Suposa, per tant, un creixement exponencial dels recursos de l’ateneu, que genera activitats proposades per les mateixes persones.