Guadalupe Begazo: "Adoren els nostres productes, la nostra terra, però als éssers humans no"
Conversem amb Guadalupe i George, participants de l'obra de 'Teatre contralegislatiu', activitat organitzada per l'Espai Avinyó, emmarcada en el cicle 'Memòries Migrants'.
Guadalupe Begazo Melgar té 34 anys, és jurista de professió, fa 11 anys que viu a Europa, dels quals gairebé vuit a Barcelona. Participa de la red jurídica antirracista, un projecte del taller de intervenciones críticas transfeministas antiracistas combativas (t.i.c.t.a.c.).
George Azenabor té 20 anys, va néixer a València i forma part de l'obra de teatre contralegislatiu.
El passat 27 d'abril, vau participar en l'obra de 'Teatre contralegislatiu', un teatre fet d'històries de vida per contrarestar la violència de la Llei d'Estrangeria i reivindicar les memòries migrants de la ciutat. Com sorgeix aquest projecte? Quina és la seva finalitat?
George: sorgeix d'una necessitat que teníem tant t.i.c.t.a.c. com les persones que sortim en l'obra de reivindicar, de manera artística, les traves i dificultats que les persones migrants travessem per culpa de la Llei d'Estrangeria.
La finalitat d'aquest projecte és plasmar una realitat invisibilitzada, o que els mitjans de comunicació distorsionen. A través d'aquesta eina hem pogut crear comunitat i fer-nos una miqueta més conscients del que està passant, no solament en escena, sinó en el nostre dia a dia.
Guadalupe: t.i.c.t.a.c. té molts contactes amb associacions, grups, col·lectius, migrants d'altres ciutats d'Europa, d'altres contextos, i van proposar una nova forma de teatre fòrum mai feta a Barcelona, una proposta que després també es vol estendre a altres països d'Europa, amb l'objectiu de denunciar les discriminacions de la Llei d'Estrangeria.
Què és el teatre contralegislatiu?
George: el teatre contralegislatiu és un tipus de teatre fòrum, social, comunitari, creat per Augusto Boal, a Brasil, en el qual es reivindica, a partir del teatre, les necessitats del poble.
Igual que el teatrefòrum, el teatre contralegislatiu mostra una injustícia, la diferència és que és més específic perquè se centra en una llei jurídica, ja sigui la Llei d'Estrangeria, la Llei de violència de gènere, etc. Al final de l'obra hi ha un col·loqui en el qual el públic diu el que canviaria perquè no es perpetuï aquesta injustícia.
La persona del públic que ha comentat la proposta entra en escena per interpretar un personatge que promou aquesta igualtat.
Per tant, el teatre contralegislatiu recull propostes tant de les persones que han produït l'obra col·lectiva com del públic, ho tradueixen a un llenguatge tècnic i al final s'encarreguen perquè hi hagi una proposta de canvi de llei. En aquest cas, una proposta de canvi de la Llei d'Estrangeria.
Guadalupe: em sembla haver llegit que a Brasil es duia a terme en zones on hi havia conflictes, sobretot en petites comunitats. Com a jurista, crec que és la manera més honesta de portar la llei a la comunitat i explicar-la en termes entenedors i preguntar-se: Què vol el poble?
També es fan recreacions satíriques del que seria una llei perfecta o el que està passant per culpa d'aquesta llei. A diferència del teatre convencional, el teatre legislatiu és més dinàmic.
A l'inici no sabíem molt bé com concretar l'obra, perquè la Llei d'Estrangeria té 72 articles i el seu Reglament 266, amb tota la seva complexitat era un repte. D'aquí també va néixer un procés bonic de creació posterior.
Per què una aposta pel teatre contralegislatiu i no teatre fòrum o altres formats?
Guadalupe: quan expliquem els tràmits que impliquen la Llei d'Estrangeria, sovint el missatge es perd perquè és molt tècnic. La pàgina web és complicada, està escrita en un idioma poc amigable per a l'usuari, on fins i tot de vegades es contradiu. Està fet així perquè la gent no entengui res i s'equivoqui. És molt pervers, jo mateixa m'he equivocat en tràmits d'estrangeria.
A més, quan un truca a l'oficina d'estrangeria a Barcelona, et diuen una cosa, si truques a València és una altra. Jo, almenys, no m'atreveixo a assessorar sobre altres ciutats de Barcelona, perquè és diferent, i de vegades més estricte encara.
Per tant, veure totes aquestes complexitats en un escenari és més fàcil d'entendre. És el poder de l'art, que el missatge arriba molt més ràpid. A ningú li encanta anar a estrangeria, però si vas acompanyada per un procés més dinàmic, pot ser més suportable o més bonic, i sentir-te menys sola.
Quin tipus de canvis es poden generar amb aquesta disciplina artística?
Guadalupe: la situació en el mar Mediterrani s'ha teatralitzat tant que potser ja no arriba al públic, a més els queda lluny. Però si la meva veïna no pot empadronar-se, no pot anar al CAP, igual després de veure l'obra, li preguntaré si necessita ajuda amb el padró, si sap com inscriure als seus fills a l'escola. Per tant, aquest teatre genera canvis a nivell de comunitat.
George: fer comunitat a través de l'art. En l'obra vam veure que hi havia unes 50 persones que es van sentir identificades amb històries vistes a través d'un llenguatge quotidià, no tan tècnic ni tan individualitzat dins d'un marc d'articles i lleis. L'obra ajuda al fet que les persones a les quals els travessa en carn i ossos tinguin eines per poder enfrontar-se a aquesta burocràcia, i a sentir-se menys soles.
També ajuda a sensibilitzar a les persones a les quals no els travessa tant, perquè utilitzin els seus privilegis per ajudar a persones que no tenen recursos fonamentals. Així mateix, contribueix al fet que siguin conscients i que no jutgin, que ho vegin des d'una perspectiva àmplia.
Per a mi és aquest motor el que ens fa continuar endavant. I jo crec que el teatre, o qualsevol mena d'art, crea aquesta motivació comunitària que sempre és benvinguda.
En l'obra hi ha persones en situació administrativa irregular, gent regularitzada, i gent amb nacionalitat espanyola. Per què afegir a l'obra persones que no sofreixen les "dificultats/opressions" que genera la Llei d'Estrangeria i gaudeix del reconeixement de la ciutadania plena?
Guadalupe: la meva por era que es tornés una campanya de Benetton: una persona negra, una musulmana, una asiàtica... solament per complir la quota tal com fan les empreses i el corrent majoritari.
El fet que hi hagi gent amb papers i sense papers ha estat fortuït. I penso que genera riquesa també, perquè una persona va aprenent de l'altra. En el grup de teatre, hi ha persones en diferents situacions administratives: persones que han tingut papers, però que els van perdre, unes altres que no tenien i després els van tenir i unes altres que no tenen, i una minoria de persones blanques locals.
Si haguéssim sigut totes les persones sense papers o totes amb la nacionalitat, hauria estat un altre compartir. En l'obra es recullen converses reals, i considero que el públic percep que és molt honest.
George: perquè hi hagi una perspectiva àmplia, que el públic també se senti identificat. Per exemple, perquè les persones que han nascut aquí, que no tenen aquestes barreres, es preguntin com poden ajudar a canviar aquesta injustícia o que siguin conscients que existeixen aquestes desigualtats.
Per exemple, com he travessat aquestes injustícies, he hagut de ser conscient de la Llei d'Estrangeria per necessitat. Qualsevol persona del públic pot sentir-se identificada tant la persona migrada que pateix aquestes dificultats, com la persona que està en aquesta "inconsciència", per la qual tothom passa en algun moment de la seva vida. A partir dels personatges que vam crear, busquem que el públic se senti identificat en tots els aspectes.
En la memòria històrica d'Espanya estan absents les memòries migrants, i existeix un discurs únic que invisibilitza altres relats i històries. Per què és tan important recuperar la memòria migrant activa, real i contemporània?
Guadalupe: opino que no existeix la memòria històrica d'Espanya en general. Ja els costa reconèixer els anys de la dictadura de Franco, encara menys reconeixeran el que han fet ni fa cinc segles i menys reconèixer que tenen gent no blanca des de fa segles vivint aquí. Existeix un problema de reconeixement en general, com una memòria sense memòria.
França i Anglaterra tenen més passat d'immigració i, per tant, fa molts més anys que treballen l'antiracisme en comparació amb Espanya que és relativament jove. La migració que ve dels anys 90, sobretot de Sud-amèrica, inicialment es nega, mai s'ensenya en els llibres.
Heu sentit a parlar alguna vegada de Guinea Equatorial a Espanya? Espanya ha estat protagonista en aquest país, i per què no se'n parla? O com s'explica la conquesta als països d'Amèrica Llatina? I per què es diu Amèrica Llatina? De fet, aquí també costa, segons en quins sectors, parlar d'una dictadura de Franco. Crec que és una tendència de país que m'agradaria creure que està a punt de trencar-se. Tant de bo Espanya comenci a tenir memòria en general.
George: això té molt a veure amb l'educació que es rep. A l'escola s'estudia la història d'Espanya, història contemporània, de l'art... amb els mateixos referents occidentals, homes blancs, cis, heterosexuals que imposen el seu punt de vista cap a una societat. I les persones del sud global que arriben aquí, absorbeixen aquests coneixements, i perden la seva identitat, no se senten representades. Ho veiem a Occident i a Àfrica també, el fet de voler viure com una persona europea, ens ha calat tant el missatge occidental que ho volem imitar.
Mitjançant l'art, ja sigui a través d'una obra de teatre, d'una pel·lícula, un llibre... podem sentir-nos identificats perquè no es perpetuï la història clàssica de sempre. Per exemple, el mal anomenat "descobriment d'Amèrica" o aspectes que perpetuen el fet de sentir-nos invisibilitzats.
El racisme estructural, la xenofòbia i l'enduriment de les fronteres impacten els imaginaris i les auto-narratives barrials?
Guadalupe: això ho entenc com la por a l'altre, sobretot si és diferent. Sempre hi ha un enemic. I així es crea pànic, sobretot als barris obrers, on s'enfronten els mateixos: gent que necessita treballar vs. gent que necessita treballar, gent que cobra poc vs. gent que cobra poc. O fer que persones amb opressions es barallin o competeixin entre elles. Hi ha un patró en general, no solament aquí, crec que és internacional. Hi ha molta por a l'altre, fet que s'ha comprovat que no és així quan es tracta d'Ucraïna. Sense deslegitimar el conflicte, per què ho han tingut tan fàcil en l'acollida?
George: bàsicament, ho veiem en qualsevol part d'Europa. Barris rics en els quals no hi ha un flux migratori, i barris perifèrics en els quals a nivell estructural no tenen tants recursos, són barris dormitoris on no hi ha zones verdes, ni poliesportius, ni centres cívics, ni cultura, ni teatres, ni res.
Per exemple, a Barcelona, la diferència de mortalitat entre els barris amb un major PIB per càpita, amb els de menor PIB per càpita, és de deu anys.
Això també es veu en el sistema sanitari, on hi ha més recursos sanitaris?, als barris més rics i, per tant, als barris amb menys migració. I això s'evidencia tant en estadístiques, com en experiències personals, com en l'economia.
La Llei d'Estrangeria no solament et travessa a nivell burocràtic, com vas comentar Guadalupe, també et travessa la vida. Com ho vau representar en l'obra de teatre?
Guadalupe: en l'obra de teatre tractem de jugar amb la realitat, pretenent donar-li una mica d'humor sense caure en el victimisme, evitant el que fa el teatre convencional de la "pornografia del dolor". Crec que indirectament totes les persones que preparem l'obra estàvem d'acord en el fet que a més d'explicar una història de malestar, calia fer humor. Al principi, l'humor ho fèiem entre sessió i sessió, i després es va proposar portar-ho a l'obra per donar-li un balanç, perquè no caigui a pensar "Pobreta aquesta migrant sense papers". Que també som humans, dimensionem això.
En un ambient hostil com Europa, hi ha un tema de dol migratori que la Llei d'Estrangeria causa. Existeix una cura per a les persones que passen per això? No, no es parla. Això també ho reflectim en l'obra: la ràbia, l'humor, els sentiments... lligats a la llei. Sé que hi ha psicòlegs especialistes en això, però fins a quin punt els serveis socials validaran com que és alguna cosa que existeix? Tampoc es parla de la separació de famílies, gent que ve reagrupada... No existeix un acompanyament.
George: a través de les nostres experiències personals, vam veure que la Llei d'Estrangeria ens impossibilita tenir certs drets fonamentals. A mi, per exemple, m'ha travessat el no tenir una autonomia, fins fa poc no podia treballar, perquè no estava autoritzat. Ara mateix no puc votar, perquè no tinc DNI, encara que hagi nascut aquí, se'm travessa la vida perquè no puc tenir veu, no se'm concedeix una opinió política.
Tal com diu l'article 13 de la Declaració Universal de Drets Humans: Migrar és un dret. Com es conquista aquest dret per a les persones del Sud Global que s'han d'enfrontar a processos migratoris mitjançant vies insegures, militarització de fronteres, repressió policial, i totes aquestes problemàtiques derivades d'un passat colonial i el racisme estructural?
Guadalupe: aquesta Declaració no té poder vinculant. No és que tracti de deslegitimar-la, però clar, la crea occident, per a una rentada de cara perquè mostra que els països "desenvolupats" estan molt avançats en drets. L'ONU i les institucions saben que no té cap poder vinculant.
Existeix el dret a migrar, però es generen tantes lleis i entramat sobre la gent del sud global, perquè saben que ningú els portarà a cap cort per violar el dret a migrar. Aquestes són les lògiques d'Europa. És un sistema pervers. Tant de bo algun dia existeixi un dret a migrar real.
Si algú em diu: "si jo vaig als seus països, també és complicat". "No crec", responc. Jo sé que cada país té la seva burocràcia, però les persones europees que viuen al Perú, mai han protestat contra la Llei d'Estrangeria peruana.
George: l'ONU diu que migrar és un dret; tanmateix, per a mi, és bastant simbòlic. Redacten lleis boniques; no obstant això, després no s'apliquen en les polítiques de certs estats. I això es veu perfectament en la Llei d'Estrangeria, migrar és un dret, però quan una persona migra li posen força barreres, com per exemple, el fet de poder tenir un habitatge i un treball digne, que els seus fills i filles puguin anar a escola, poder viure en un entorn adequat. I tot això és bastant pervers.
Des de la perspectiva del capitalisme racial, a quines lògiques respon la Llei d'Estrangeria? Qui surt beneficiat, a nivell econòmic, polític, d'aquesta opressió a tots els nivells?
George: en el sistema capitalista en el qual vivim manen les empreses, beneficiades pels estats, mentre que els treuen impostos o fins i tot drets a les persones treballadores, permetent que siguin mà d'obra barata. La diferència entre el que aquesta persona genera i el que l'empresa guanya és abismal. Els beneficis de les empreses van contra les persones que viuen als països on extreuen les matèries primeres i en les quals les empreses es poden establir.
Aquestes desigualtats desestabilitzen aquests països. Les persones es veuen obligades a migrar, arriben aquí i són víctimes del racisme estructural.
Guadalupe: el nostre cacau, la nostra plata, el cafè, l'arròs viatgen sense problemes. A les empreses no els demanen permisos, ni passaports, ni res... I sense parlar dels impostos. Perú, per exemple, és un país miner, on la meitat del país està ple de coure i l'altra meitat de plata i or, entre altres minerals i petroli. La zona més rica en or el Perú, és la més pobra, no hi ha ni carreteres i les que hi ha, són per als camions que treuen l'or. Aquestes mines tenen una vida de 30, 35, 40 anys. Quan s'acabi l'or, què faran les persones que viuen en aquest territori?
Hauran de moure's a un altre país, i si una persona d'aquesta zona del Perú després vol demanar asil a Espanya, li concediran?
Aquest mineral, aquestes joies convertides en plata i or, viatjaran sense cap problema. Adoren els nostres productes, la nostra terra, però als éssers humans no.
Com les lògiques capitalistes i neoliberals es beneficien de la Llei d'Estrangeria i de les persones que les travessen?
George: hi ha lleis que travessen directament a aquestes persones, des del primer dia que migren o sense haver migrat.
La Llei d'Estrangeria dicta que les persones migrants tindran un treball en el qual estaran explotades per no tenir documentació, per exemple com a temporers en la fruita. Aquestes persones no poden reivindicar millores, precisament per no tenir documentació. I mentrestant, la política, no regula aquesta situació.
Mentre que als barris rics no hi ha tant índex de desigualtat, als barris perifèrics, continua havent-hi més índexs de desigualtat, de mortalitat, d'insalubritat. I això, si ho transportem, per exemple, a una zona rural, encara existeix el feudalisme, on unes persones dirigeixen la terra, mentre unes altres llauren aquesta terra.
Parlem molt poc de l'emprenedoria migrant. Les persones que migren no poden emprendre i, per tant, no poden dirigir les seves pròpies vides, han de veure's obligades al fet que altres persones els dirigeixin, perdent la seva autonomia.
Guadalupe: és un instrument per legalitzar la mà d'obra barata. Als artistes, com Shakira, per exemple, o als jugadors de futbol, els posen les coses molt fàcils. Les traves administratives les tenen els qui volen entrar als treballs de cures, de neteja. Els treballadors temporers ho tenen molt més complicat.
En relació amb les emprenedories, des de la xarxa jurídica hem tingut casos de gent que ve amb projectes de cuina, d'escoles d'idiomes... que pensen que obrir un negoci aquí és barat o fàcil. Si per a la gent local és complicat, imagina't si ni tan sols tens la nacionalitat d'un país europeu!
Al final, el missatge que dona la Llei d'Estrangeria és que no et volen aquí, i qui vulgui quedar-se ho tindrà difícil. Llavors, què els queda? Continuar netejant, continuar maltractant el cos. És aquí on veus la dimensió d'aquesta llei, que en concret abasta moltes coses.
Com afecta la Llei d'Estrangeria al dret a l'habitatge digne, i els drets laborals?
George: una cosa porta a l'altra: sense documentació no es pot obtenir un treball digne, i sense treball no es pot llogar un pis. Si no es té una base no és possible escalar. La Llei d'Estrangeria estanca aquest procés.
Els convenis de les universitats no faciliten treballar del que s'ha estudiat, per tant, cal buscar el treball que sigui per poder pagar el lloguer d'una habitació, no d'un pis, ja que per a això, es necessita tenir una nòmina. Al final, aquest tipus d'aspectes impossibiliten el creixement personal d'aquest individu.
Guadalupe: la Llei d'Estrangeria és molt perversa. Sense el NIE vigent no es poden demanar prestacions socials ni inscriure't a cap institució educativa. Si vas tenir papers, però els vas perdre, pot ser que no puguis demanar l'atur.
Aquesta llei no té en compte el context, que si és una persona que està dormint al carrer, que sofreix explotació laboral, que està mal pagada, que malviu... Els migrants de la Unió Europea tenen una migració d'or, comparat amb això. La Llei d'Estrangeria, hauria d'equiparar-se amb els drets que tenen els europeus. Hi ha gent que es queda a mig camí, i una altra que ho aconsegueix, però tot aquest procés és esgotador.