Devocions còmplices des de la ruralitat

  • 22/02/2024
  • 18:00 h - 20:00 h
  • Centre LGTBI de Barcelona (C/ del Comte Borrell, 22)
  • Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat

A Devotis, Marco és un home homosexual que viu a Carmen Alto, un poble a la província de Huamanga, regió de l'Ayacucho del Perú. Ell viu amb la seva mare, s'encarrega de la seva cura i regenta un negoci familiar. En arribar les celebracions religioses, la tranquil·litat habitual de Carmen Alto es contrasta amb l'algaravia de l'ambient. L'alcohol i la música donen llicències de llibertat. I en el curtmetratge Checoslovaquia, Diego és un mecànic a qui li agrada espiar a les seves veïnes travestis quan juguen a voleibol en un poblet del nord del Perú. Un dia sorprèn Pedro, el seu ajudant en el taller, realitzant la mateixa pràctica.

A partir dels relats visuals de Checoslovaquia i Devotis (en procés) reflexionarem, amb la presència dels seus directors i activistes de la diàspora peruana a Barcelona, sobre els múltiples sentits i significats que adquireixen les nocions de comunitat religiosa i comunitat rural per a les persones sexegèneredissidents. També ens preguntarem: Com podem posar en conversa vivències i realitats que travessen a les dissidències sexuals en contextos llatinoamericans amb les que ocorren en contextos occidentals sense caure en lògiques universalistes o jerarquitzants? Com ha estat el procés creatiu i quines barreres es troben els realitzadors sexegèneredissidents en la creació i distribució de les seves obres en el context de l'estat espanyol?

 

*Crèdits d'imatge: Giusseppe Mancilla

Amb:

  • Walter Manrique Cervantes. Productor, documentalista i assessor legal amb formació a Xile, Colòmbia, Cuba, Perú i Espanya. Representant del Perú en l'Aliança del Pacífic com a assessor audiovisual. Director de Mercado, llargmetratge pel qual va rebre un reconeixement per part del president de la República (Mención Honrosa del Premio Nacional de la Juventud 2019). Productor del llargmetratge Kinra, guanyador del Festival Internacional de Cinema de Mar del Plata. Director del curtmetratge El TikTok de Ale, obra guanyadora del Concurs Nacional de Curtmetratges del Perú del 2020. Fundador de Yapa Films i integrant de la junta directiva de DOCUPERU, organitzacions amb les quals ha obtingut i executat set fons del Ministeri de Cultura i del Ministeri de la Producció. Màster en cinema documental per l'ESCAC i Màster en Propietat Intel·lectual per la UNIR.
  • Dennis Perinango. Ciutadà peruà espanyol. Màster en Producció i Realització de Ficció per a Cinema i Televisió per la Universitat Ramon Llull i Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona. És docent universitari i realitzador audiovisual. Ha dirigit el curtmetratge de ficció, Checoslovaquia, actualment en distribució internacional, i guanyador del premi del jurat a Millor Curtmetratge Nacional del OutFest Perú i l'Esment Especial del Jurado del Festival de Cinema de Trujillo (Perú), a més ha estat selecció oficial en festivals com BFI London Film Festival (UK), FIC Monterrey (Mèxic), FIC Vinya (Xile), Inside Out LGTBQ+ Film Festival (Canadà), Bogoshorts Festival (Colòmbia), Lesgaicine Madrid, Chicago Llatino Film Festival (Estats Units), Festival de Cinema de Lima (Perú), entre altres. En 2015 el seu guió de llargmetratge, Cardo & Cenizas, va guanyar el Premi Ibermedia al Desenvolupament de Projecte de Llargmetratge de Ficció i en 2021 el mateix projecte va guanyar el Fons de Producció de Llargmetratges de Ficció del Ministeri de Cultura del Perú. A més, el 2023, el seu nou projecte de llargmetratge, Avenida Perú, va guanyar el Fons de Desenvolupament de Projectes de Llargmetratge del Ministeri de Cultura del Perú.
  • Alfre Martinez Venegas. Artista multidisciplinari, "sudaca". Interromp els estudis de comunicació audiovisual al Perú, per més endavant involucrar-se a les arts escèniques. Començant a formar-se amb algunes danses del folklore, descobrint el contemporani i Butoh. A Europa contínua investigant amb la performance i treballant amb la dansa Butoh, contemporani, gaga, contact, improvisació, experimental, ritual. Ha ballat en festivals internacionals d'Europa: Tanz im August-Alemanya, Grec Festival, L'Alternativa Festival de Cinema Independent de Barcelona i Festival Sâlmon.

Modera:

Perú Diversiva. Mostra de cinema LGTBIQA+ migrant sense ànim de lucre, que busca generar espais de trobada, diàleg i col·laboració entre migrants i locals LGTBIQA+, a través de la projecció de curtmetratges de contingut inèdit, xerrades, conferències i tallers en circuits d'exhibició a Catalunya.


Col·labora: