El Centre LGTBI de Barcelona s’omple d’activitats per celebrar la seva posada en funcionament. El centre, un servei municipal de l’Ajuntament de Barcelona gestionat per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, és l’equipament de referència en l’àmbit LGTBI (Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals) de la ciutat. S’hi oferirà un ampli catàleg de serveis d’informació, orientació i atenció directa.

Instal·lacions artístiques, tallers i música. El Centre LGTBI de Barcelona comença a funcionar el proper dissabte 19 de gener, amb una jornada de portes obertes plena d’activitats per a tots els públics.

El Centre LGTBI de Barcelona està ubicat al número 22 del carrer Borrell, i vol ser un espai obert, inclusiu i connectat a la realitat del barri que l’acull. Per això ha organitzat la jornada de portes obertes coincidint amb la Festa Major de Sant Antoni.

Dissabte 19 de gener, d’11.00 a 22.00 hores, les instal·lacions del Centre LGTBI i el tram del carrer Borrell comprès entre Parlament i Marquès de Campo Sagrado s’ompliran de color i creativitat. Els espais interiors del Centre acolliran una sèrie d’intervencions artístiques amb les quals diferents creadors ens convidaran a reflexionar sobre qüestions tan diverses com ara la identitat personal, la creació de comunitat o la memòria històrica. A més, donaran visibilitat a la lluita històrica que ha efectuat el moviment LGTBI per al reconeixement dels seus drets, posant èmfasi en els reptes que encara ha d’afrontar avui dia

Després d’un petit acte institucional, que començarà a les a 12.00 hores a l’escenari del carrer Borrell, el col·lectiu artístic Art i Part representarà la performance participativa Eixam i rauxa, que es podrà veure de nou a les 18.30 hores. Des de les 13.30 hores, la música de DJ DGERAL ens convidarà a ballar. En paral·lel, es duran a terme diversos tallers infantils, en col·laboració amb FLG - Associació de Famílies LGTBI-, perquè la festa pugui ser seguida per totes les persones assistents, independentment de l’edat.

L’activitat es reprendrà a la tarda i tindrà a Brigitta Lamoure com a mestressa de cerimònies. De 16.00 a 19.00 hores, a l’interior del Centre s’aniran desenvolupant les intervencions artístiques programades.

L’espai expositiu acollirà un gran mural en homenatge a les manifestacions convocades per les entitats LGTBI en les darreres quatre dècades. Les persones assistents seran convidades a participar-hi deixant-hi la seva pròpia empremta en forma de missatge.

També en aquest espai es podrà veure Construccions identitàries. Work in progress​, una mostra fotogràfica de Mar C. Llop, que fa una mirada personal a l’evolució dels cossos de diverses persones transsexuals. L’exposició és la primera activitat del programa cultural del Centre LGTBI, on romandrà exposada fins a finals de febrer.

A més, l’Auditori oferirà Guió, una peça audiovisual d’Iñaki Álvarez que proposa fer un exercici de memòria històrica a través dels testimonis de diverses cartes anònimes rebudes al Casal Lambda al llarg dels anys. D’altra banda, la instal·lació sonora Habitar-se / Evitar-se reflexionarà sobre diverses situacions relacionades amb el lesbianisme, a partir de les veus de diverses dones recollides per Nora Haddad i Gala Seguí.

A les 16.00 hores prendran la paraula les famílies. La creadora Priscilla Clementti proposarà la seva participació a Puntada de fil o com criar-nos, una intervenció que vol teixir l’espai amb diferents textures i colors entre filles, fills, mares i pares. En finalitzar l’activitat, a les 16.45 hores, tindrà lloc una xocolatada popular al carrer.

Tot seguit, a les 17.30 hores, l’office del Centre LGTBI serà ocupat pel col·lectiu artístic Nyamnyam, que treballarà al voltant de Com ser-hi conceptes com la igualtat, el diàleg i la relació.

Durant tot el dia es mantindrà obert un espai interactiu de poesia. A les 18.00 hores, aquest racó poètic oferirà la representació de Búnker, un recital de poesia contemporània que interactua amb el públic i reflexiona sobre els mons interiors, la societat, la quotidianitat, la física quàntica i el pensament.

Al llarg de la tarda, la il·lustradora Melissa Paolini K. realitzarà diverses micro-històries dedicades a criança, gènere, discriminació i convivència.

Com a mostra de la voluntat del Centre LGTBI de fer costat a altres iniciatives comunitàries, el desenvolupament de bona part de les activitats serà recollit per Ràdio Trinijove, que traslladarà temporalment al Centre LGTBI de Barcelona l'espai Diversitats per realitzar un programa especial. L’acció és fruit de la col·laboració amb ACATHI i la Fundació Trinijove.

La jornada de portes obertes acabarà amb música. A les 19.00 hores tindrà lloc un espectacle de piano i dansa a l’auditori del Centre LGTBI, a càrrec de Les Impuxibles (Clara Peya i Ariadna Peya). La programació d’activitats s’acabarà de 20.00 a 22.00 hores a l’escenari del carrer del Comte Borrell, amb el concert del grup Ultraplayback i el DJ set Notes per viure al planeta terra. 

Activitats accessibles amb servei d’ILS per a persones amb discapacitat auditiva

El Centre LGTBI de Barcelona ha previst un servei d’interpretació en llengua de signes catalana (LSC) per garantir que les persones amb discapacitat auditiva puguin seguir els actes de la jornada de portes obertes.

La primera activitat que disposarà de servei d’intèrpret és l’acte institucional, previst a les 12.00 h. Posteriorment, a les 18.00 h, es farà una visita guiada a les instal·lacions del Centre LGTBI de Barcelona.

Bona part de les intervencions artístiques previstes al programa d’activitats són accessibles per a les persones amb discapacitat auditiva.

​Nou punt de trobada, reflexió i visibilitat sobre diversitat sexual i de gènere

El Centre LGTBI de Barcelona és l’equipament de referència en temàtica LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals) de la ciutat. Amb l’obertura del Centre, la comunitat LGTBI i la resta de la ciutadania disposaran d’un equipament públic transversal des d’on s’oferirà un ampli catàleg de serveis d’informació, orientació i atenció directa, en coordinació amb les entitats i les diverses administracions. A més, el Centre desenvoluparà un programa cultural, d’acció comunitària i sensibilització obert a tota la societat, i que complementarà les activitats que promouen les diverses entitats que faran ús d’aquest equipament de manera permanent o puntual.

El Centre LGTBI de Barcelona és un servei municipal de l’Ajuntament de Barcelona gestionat per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya. Aquesta federació agrupa diverses organitzacions referents en la lluita pels drets LGTBI, incloent-hi les entitats deganes del moviment, amb més de 40 anys de trajectòria en l’àmbit català.

Aquest innovador model de gestió permet que el Centre LGTBI de Barcelona es nodreixi de l’expertesa acumulada per aquestes organitzacions en l’atenció directa a persones LGTBI, en diferents àmbits d’actuació i respecte a diversos sectors de població. A més, facilita la implicació de l’àmplia base de voluntariat que aporten les entitats.

Mostra’n menys