Geografies tèxtils | De les tres xemeneies al torrent dels tarongers

  • 12/06/2024
  • 10:00 h - 12:30 h
  • Poble-sec
  • Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat

En aquesta segona sessió del cicle Geografies tèxtils, coproduït amb Acció Comunitària, proposem una ruta guiada, on, basant-nos en la ja presentada "La guia de la costura comunitària" continuarem coneixent i entenent com funciona el teixit associatiu relacionat amb la costura de la ciutat. En aquesta ocasió, en un recorregut pel barri del Poble-sec, passejarem per les faldes de Montjuïc, voltarem per carrers que abans havien estat àrees agrícoles i caminarem per la història tèxtil dels seus carrers. 
 
Quina és la relació entre la història del barri i l'actual presència dels tallers i grups de costura? Quina ha estat la transformació col·lectiva i de trajectòries dels diferents espais i grups que impulsen la confecció? En aquesta ruta guiada coneixerem les memòries tèxtils del barri, parlarem de la presència de les seves fonts, de la història amb l'aigua al barri, de revoltes de treballadors, entre d'altres, i crearem espais d'aliança i de testimonis autobiogràfics al voltant de la costura. 

Punt de trobada: Jardins de les Tres Xemeneies. Davant de les Xemeneis. (Av. del Paral·lel, 49).

Més informació

Geografies tèxtils és un cicle coproduït entre l'Espai Avinyó i Acció Comunitària, que proposa conèixer i identificar els espais relacionats amb la costura presents a Barcelona. A partir del mapatge i presència dels grups presents en "La Guia de la Costura Comunitària", el cicle dinamitza i genera espais de representació per a la transformació social, la memòria i aliances tèxtils des d'una perspectiva intercultural.

Amb:

  • La Eroteca Cooperativa: cooperativa que aborda la sexualitat, el plaer i els drets sexuals des d'una perspectiva feminista i antiracista. Busquen generar espais per al diàleg, el qüestionament i l'exploració de la sexualitat a través de trobades i tallers amb metodologies participatives basades en l'educació popular i les pedagogies crítiques, amb activitats lligades al lúdic i a l'art, adherides als principis de l'Economia Social i Solidària.
  • Caminantes - grup de dones arpilleristes del poble sec: el projecte de costura del Pla de Desenvolupament Comunitari del Poble-sec, iniciat en 2017, va néixer per a connectar a dones majors del barri amb veïnes migrants. Es va crear un espai setmanal de trobada, fomentant la interacció a través de converses i cafè, evolucionant cap a un grup intercultural. El taller fomenta la creació de relats i l'establiment de vincles amb altres projectes del barri. L'objectiu actual és formar a un grup intercultural mitjançant la creativitat.
  • Les cosidores coordinadora d’entitats del poble sec: grup de dones intergeneracional i intercultural que es reuneixen per a socialitzar, generar convivència en el barri, fer calça, ganxet, cosir i fer arranjaments. Tenen una vida comunitària plena. Realitzen venda solidària i aportacions a altres projectes, com Sant Joan de Déu. El que busquen és poder aportar a la comunitat.
  • Espai MOMU: el projecte de l'espai MOMU, enfocat en la costura sostenible i inclusiva, combina creativitat amb responsabilitat social. Promou la sostenibilitat en cada fase del procés creatiu i cerca empoderar les comunitats a través de la creativitat i la inclusió.