Gentrifi... què?

 
Un joc de taula i conversatori per identificar de forma interseccional les dinàmiques d'exclusió social i cultural producte de la gentrificació que afecten diversos col·lectius i barris de Barcelona en un context pre i "post" pandèmia.
 
L'Espai Avinyó presenta el passat 13 de desembre de 2022, en col·laboració amb el Centre d'Art La Capella, una aposta comuna entre l'associació Memòria, Lluita i Resistència, el grup d'investigació Imaginarios postpandémicos (Nancy Garín, Antoine Silvestre, Jesús Arpal Moya) i Sunny Fojas del col·lectiu Catàrsia.
 
El joc de taula 'Gentrifi... què?' ha estat dissenyat per Memòria, Lluita i Resistència i recreat pel grup Imaginarios postpandémicos, per comprendre les estratègies econòmiques i urbanes de la gentrificació abans, durant i després de la pandèmia i reconèixer també la memòria col·lectiva generada per les diferents formes de suport mutu que han produït xarxes autogestionades.
 
Les persones assistents assumeixen primer un rol dins del joc, un perfil travessat per diferents marcadors de discriminació (classe social, origen, llengua, diferència cultural, corporal, racial i de gènere) que li permeten accedir a un barri. En la primera part del joc, cada barri decideix millorar la seva infraestructura a mesura que les autoritats del joc disposen d'infraestructures comercials, sanitàries, públiques, culturals, turístiques, polítiques, associatives i/o d'inversió de capital privat.
 
Algunes polítiques i agents immobiliaris incrementen el valor del cost de la vida produint desplaçaments entre barris i creant noves perifèries. En la segona part del joc, arriba la pandèmia de la COVID-19, les regles de joc es fan més severes, i els marcadors de discriminació actuen disminuint les possibilitats de vida digna de la majoria, produint exclusió dels barris més privilegiats.
 
En acabar, s'obre un espai de diàleg per reflexionar sobre com ens han afectat de manera singular i col·lectiva aquests mecanismes d'exclusió sistèmica evidenciats en la partida. Destaquem tres reflexions:
 
  • Durant el "règim polític de l'última pandèmia", com assenyala Nancy Garín, es va viure l'enfortiment de lògiques, polítiques i legislacions d'expulsió prèvies que perjudicaven la vida de persones despullades de drets, pel sistema capitalista i beneficiava a unes poques.
  • Les lògiques de gentrificació, pre i "post" pandèmia, són formes que, a través de l'"ocupació i dominació colonial", afecten de forma diferenciada als col·lectius de persones racialitzades i el seu dret a l'habitatge, diu Sunny Fojas, contradient amb les cartes de drets de la Unió Europea i de la Constitució espanyola.
  • Els relats contrahegemònics sobre la gestió de la pandèmia i la gentrificació són necessaris per construir la memòria col·lectiva d'autogestió que van crear diferents xarxes de resistència, solidaritat i suport mutu.

GIF Gentrifiqué © Violeta Ospina