Ressonàncies | La Vila de Gràcia

Un podcast per reflexionar sobre el patrimoni lingüístic i la memòria del poble gitano des de la plaça del Poble Gitano del barri de la Vila de Gràcia.
 
En el marc del Dia Internacional de la llengua romaní, el 5 de novembre de 2022, l'Espai Avinyó emet una nova edició de Ressonàncies en col·laboració amb el Servei d'Interculturalitat de Gràcia, la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) i l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia.
 
L'amfitriona d'aquest pòdcast itinerant ha estat la periodista i comunicadora antiracista Jennifer Molina Martínez qui ha entrevistat a l'activista i director de l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia, Ricard Valentí i a la professora de romanó i advocada d'origen albanès, Emerida Isuf, vinculada també a l'associació. Aquesta associació té l'objectiu de treballar per les necessitats del poble gitano al barri i dinamitzar la presència de la comunitat als espais públics de Gràcia.
 
El pòdcast toca dos temes principals: la importància de l'aprenentatge de llengua romaní per als joves del barri, i la història de la plaça del Poble Gitano a Gràcia, elements simbòlics de relació amb l'espai públic i la memòria de Barcelona.
 
Destaquem quatre índexs per escoltar el pòdcast:
 
  • L'ensenyament del romaní, una llengua tan plural en els seus dialectes com les migracions del poble gitano des de l'Índia constitueix, per Emerida, una persistència i resistència de les maneres de viure del poble gitano, aspectes d'unió que comparteix a les seves classes a joves gitanos de Gràcia.
  • El canvi del nom de la plaça del Poble Gitano a Gràcia, abans plaça del Poble Romaní, ha constituït una lluita que contínua avui per reivindicar la memòria del poble gitano.
  • A més de la plaça del Poble Gitano, trobem places i noms de places de la Gràcia gitana, com es diu popularment, com són la plaça del Raspall, on es van situar les primeres persones gitanes quan van arribar a Gràcia i la plaça del Gato Pérez que ens connecten amb la importància de la rumba catalana al barri.
  • La gentrificació, el preu dels lloguers i la pèrdua de llars amb renda antiga, ha produït una sortida gradual dels gitanos de Gràcia que han hagut de deixar el barri per viure en altres parts de la ciutat, com explica Ricard Valentí.
 

Ressonàncies | La Vila de Gràcia © Violeta Ospina