El primer Ecomuseu urbà gitano de Barcelona: “Volíem fer-ho a la nostra manera”
Dimarts 21 de setembre, l’Espai Avinyó va acollir la 3a edició del cicle ‘Museus (Im)possibles‘ amb la xerrada, itinerari i visita al primer “Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona” a càrrec de Talita Gabarre, Sam García i César Martínez, organitzada en col·laboració amb l’Associació Carabutsí i Inter-Acció.
L’EcoMuseu Urbà Gitano (EMUGBA) és una iniciativa sociocomunitària que ha implicat diferents accions que inclouen la investigació, preservació i divulgació de la memòria i cultura gitana amb la implicació directa de la comunitat i, especialment, de dones gitanes filles dels “Gitanos del Portal” (antic portal de Sant Antoni).
Seguint amb els debats que es pretenen generar en el marc del cicle Museus (Im)possibles, conèixer de prop aquesta iniciativa, va implicar reflexionar sobre:
- Les potencialitats i reptes d’engegar i sostenir un procés comunitari, liderat pel propi veïnat, en la recuperació d’arxius per a la reconstrucció de la memòria gitana de la ciutat, i en aquest sentit, interpel·lar el relat o discurs oficial sobre “la memòria de la ciutat”.
- Les implicacions teòriques i pràctiques sobre el que anomenem patrimoni cultural (material i immaterial de la ciutat).
- Les valoracions sobre el possible diàleg que pot generar un museu i les seves propostes expositives amb el territori i comunitats que els envolta, i en aquest exercici, preguntar-nos sobre el rol que els museus poden tenir a l’hora de trencar processos de gentrificació de la ciutat.
Si voleu recuperar el debat d’aquesta tercera sessió, consulteu el >>podcast<< penjat al web de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona.
Informació sobre el cicle:
El cicle ‘Museus (Im)possibles’ pretén generar diferents espais pedagògics i de reflexió en clau intercultural entre artistes, professionals i personal tècnic vinculat amb la creació artística i gestió cultural de la ciutat, amb l’objectiu de repensar i ampliar, conjuntament, la mirada en relació amb els imaginaris occidentals sobre la diversitat cultural presents en les propostes expositives que ofereixen, sales, centres culturals, equipaments de proximitat i museus.
Recupereu les sessions anteriors:
Primera edició: >>Com repensar els museus, les exposicions i les seves estètiques per transformar els imaginaris occidentals sobre la diversitat cultural?<<
Segona edició: >>”Fragments” i “zones de contacte” a la col·lecció del MACBA<<
Més informació:
Si vols estar al dia, subscriu-te al nostre butlletí i segueix-nos a les nostres xarxes socials: Twitter: @EspaiAvinyo | Facebook: @BCNAccióIntercultural | Youtube: BCN Acció Intercultural