El projecte Antirumors als barris segueix creixent!

Tot i les dificultats causades per les restriccions de moviment i l’aturada en els primers mesos de pandèmia, amb la impossibilitat d’articular activitats al carrer, les xarxes de barri han trobat les maneres de seguir treballant.

16/12/2020 - 16:38 h

Aquest ha estat sens dubte, un any ple de dificultats a tots els nivells. Per les entitats que treballen als diferents barris de la ciutat ha suposat una dificultat extra pel fet que les tasques i els projectes s’han vist eclipsats per una crisi social i econòmica que ataca les persones que estan més vulnerabilitzades i que ha obligat les entitats a autoorganitzar-se per donar-hi resposta.

La crisi de la COVID ha estat i actua a dia d’avui com un revelador d’opressions que obliga a replantejar-nos les nostres accions a tots els nivells, i convida a valorar i a donar resposta des d’una mirada intercultural, als reptes que brinda el nou context actual.

En aquest marc, el projecte antirumors als barris, que pretén consolidar petites xarxes antirumors i apropar l’acció antirumors als diferents barris de la ciutat, atenent a les inquietuds, necessitats i interessos de les entitats i serveis que hi treballen, no s’ha aturat.

En aquest sentit, cal destacar les activitats dutes a terme per la Xarxa Antirumors Poblenou  que, des d’un inici, es va adaptar a la nova situació proposant formes d’autoreflexió col·lectiva i adaptant el projecte iniciat a la nova realitat.

El grup de Poblenou va iniciar l’any passat el Cicle Memòries Migrants, que pretén pensar i repensar les memòries migrants al Poblenou, partint de la base que el relat oficial ha creat una memòria industrial, tecnològica i obrera molt present al barri, però on la memòria migrant no hi està present. L’objectiu és, per tant, fer una revisió de la memòria històrica oficial, canviar aquest relat tenint en compte el context i mirant d’elaborar un relat col·lectiu que sigui inclusiu i representatiu de totes les persones. Aquí es pot veure un repàs de les activitats dutes a terme.

Tenint en compte que agafem com a referència el context social intercultural dels diferents territoris de la ciutat amb un plantejament d’acció a llarg termini, per tal de facilitar processos de canvi real i efectiu a diferents nivells, les accions plantejades a cada barri són diferents. Així, a Baró de Viver acompanyem les entitats articulades al voltant de la Comissió de comunicació del barri, amb l’objectiu de donar suport al procés d’enfortiment del teixit associatiu i de potenciació de la participació ciutadana i veïnal a la vida del barri, més enllà de les persones tècniques i dels serveis municipals.

En aquesta línia, s’ha proposat un taller audiovisual a partir de l’adaptació de l’activitat Reporters/es de barri, disponible al Catàleg d’activitats antirumors i que ofereix Connectats. L’objectiu de l’activitat és crear diverses càpsules audiovisuals que, a través d’entrevistes breus, mostrin els temes que interpel·len les joves de Baró de Viver, així com les seves necessitats i demandes.

L’activitat s’havia d’iniciar durant la segona quinzena del mes de març i va quedar suspesa per les mesures derivades de la crisi de la COVID, però es preveu poder-la reprendre properament, possiblement amb aportacions d’altres projectes que estan tenint lloc al barri (projecte de podcasts, Sound of the city-Idensitat) i que també es coordinen des de la Comissió de comunicació.

D’altra banda, s’han iniciat diversos processos en barris com Trinitat Vella i Bon Pastor, a Sant Andreu, i el Fort Pienc, a l’Eixample, on les entitats, els serveis i els equipaments de proximitat detecten la necessitat de posar l’acció intercultural al centre de les seves iniciatives i, així, donar resposta a les situacions, possibles i efectives, de discriminació i de violència que estan tenint lloc. La formació, adreçada tant a professionals com a referents veïnals i de les entitats, pot ser el punt d’arrencada per a la posada en marxa de processos d’acció i de canvi. Altres barris que s’han interessat en aquesta línia de treball són Besòs (Sant Martí) i Roquetes (Nou Barris).

En definitiva, el projecte antirumors als barris  pretén brindar eines i reflexió col·lectiva a les entitats dels barris que realitzen treball comunitari, programació d’activitats, espais de trobada veïnal o gestió de conflictes, per tal de transversalitzar i territorialitzar la perspectiva intercultural a la ciutat.