Presentem les últimes activitats sol·licitades a través del catàleg!

Teatre d'ombres i joves
02/05/2023 - 14:29 h

A través de la dansa, la fotografia, la creació artística, el rap o la formació, el Catàleg és un recurs per acompanyar els processos i el treball al voltant de la interculturalitat d’entitats, escoles i altres col·lectius en els diferents territoris i barris de la ciutat. 

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats de les quals us fem extensiva una mostra de les fotos i valoracions destacades:

Mira qui parla – Titelles del món

El passat 19 d’abril, l’Associació Hibiscus va portar aquest taller a l’Escola Brasil, dirigit a 20 alumnes de P3.

Aquesta activitat tracta la poca representativitat de les persones racialitzades i la manera en què són representades. Es treballa a través de generar amb els mateixos infants un taller de creació pròpia de titelles que aposta per una representativitat real del nostre entorn.

L’entitat sol·licitant valora que els contes són atractius i ajuden a treballar d’una forma creativa la diversitat cultural a l’aula.

Etiquetes

Els dies 19 i 20 d’abril es van dur a terme les dues sessions del taller Etiquetes de l’entitat New Voices New Futures, a l’Institut l’Alzina. Es va realitzar amb un grup de 30 alumnes de 4t ESO en la línia de prevenció del racisme i la xenofòbia del Pla d’Acció Tutorial del centre.

Aquest taller de creació artística ajuda a les participants a reflexionar sobre què fa que un terme o una etiqueta soni ofensiva, quin terme pot canviar de sentit, o què és agressiu per a una persona i potser un afalac per a una altra. Posa especial atenció en com les categories de raça, gènere, origen, religió, sexualitat o classe es relacionen a nivell estructural i social i vertebren el món en què vivim.

Ruta de la memòria Gitana i la Rumba Catalana a l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona

La Biblioteca Sant Pau-Santa Creu va dedicar el mes d’abril al poble gitano i, per això, va sol·licitar aquesta activitat el 5 d’abril per tal de lluitar contra l’antigitanisme.

Aquesta activitat parla d’un territori, d’una comunitat i d’un patrimoni valuós i fràgil, alhora que desconegut, tot i la seva importància dins de la història de Catalunya. Busca preservar, investigar i divulgar la memòria i la cultura gitana i posar en valor un patrimoni simbòlic i material, que forma part de la memòria històrica del Raval i de la ciutat de Barcelona.

Les persones participants valoren que aquesta activitat ajuda a canviar l’imaginari respecte el poble gitano i facilita que ens puguem apropar més a elles.

Interseccionalitat #StopDesigualtats

Aquesta activitat es va dur a terme a l’Escola Peter Pan de Sarrià el 24 i 25 d’abril amb 24 alumnes de 6è de Primària. Es va treballar dins de l’àrea d’Educació en Valors com a eina per conèixer els diferents tipus de discriminacions que es produeixen a la nostra societat.

El taller treballa a través d’una dinàmica de construcció col·lectiva d’un monstre i una estrella de forma simbòlica, com a metàfores per explicar les desigualtats estructurals, és a dir, els sistemes de pensament i d’organització social que reprodueixen el sexisme, el racisme i el classisme, entre altres jerarquies que provoquen enormes desigualtats i violències a la nostra societat.

L’entitat dinamitzadora valora que l’alumnat s’ha mostrat reflexiu en finalitzar cada dinàmica proposada i crítics vers les desigualtats estructurals que ens envolten.

L’entitat sol·licitant valora que el fet que el taller s’estructurés en diferents dinàmiques i un espai de reflexió en cadascuna d’elles ha facilitat que l’alumnat ho entengués millor.

El meu món, el meu personatge

El passat 25 d’abril es va realitzar al Casal d’Infants del Raval aquest taller dinamitzat per New Voices New Futures. Van poder gaudir-lo 20 alumnes de 4t i 5è de Primària, dins de la programació que fan des del Casal aquest 2n trimestre on volen treballar la introspecció, la interculturalitat, el racisme, els feminismes i noves masculinitats.

Amb aquesta activitat les participants són convidades a imaginar i construir un personatge fictici de manera lliure, des de zero. L’activitat pretén treballar de forma subtil els eixos de diversitat en el seu espectre més ampli (per raó de gènere, de classe, d’origen, de religió) els personatges ens serviran doncs per desarticular tots aquells prejudicis ja construïts des de ben petits i petites.

Teatre d’ombres gitanes | L’arribada del poble gitano a Barcelona

L’alumnat de 3r d’ESO del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut de Dansa estan fent un APS (Aprenentatge Servei) amb una obra de teatre com a resultat final. En concret, enguany, el tema escollit ha estat l’obra de teatre “La gitana verge” de Juli Vallmitjana, una obra de teatre escrita en caló en 1912. Dins de les activitats que s’estan fent al voltant de l’APS es troben les de coneixença del poble gitano i conscienciació sobre el racisme.

És per això que han sol·licitat aquesta funció que mostra les llums i les ombres de la història de l’arribada del poble Gitano a la ciutat mitjançant la màgia de la paraula, la imatge i la música.

Fogons Antirumors 

L’entitat Mescladís va portar aquesta activitat, el passat 28 d’abril a l’Escola Gavina per a 10 alumnes amb els quals volien treballar la interculturalitat a través de la cuina.

Aquesta activitat pretén potenciar el respecte i el reconeixement de la diversitat, la solidaritat, la cooperació i el compromís amb la ciutadania, a través de la cuina. El “cuiner/a convidat/da” és una persona migrada, i realitzarà una introducció als aspectes clau del país o regió d’on prové, i la història que envolta els plats que es preparen aquell dia.

Rimant rumors

El passat 28 d’abril es va dur a terme aquesta activitat al PES-Salesians Cruïlla amb un grup de 15 joves d’entre 15 i 18 anys del barri de Ciutat Meridiana i Torre Baró.

Aquesta activitat presenta el hip-hop com a eina per mostrar la diversitat cultural. Durant el taller els i les participants tenen l’oportunitat d’expressar-se a través de llenguatges que els són familiars, com el ball i la música.

Més informació:

Us recordem que les activitats del catàleg estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona de manera gratuïta.  

Per trobar l’activitat que més s’escau a les teves necessitats hem elaborat uns filtres de cerca per públic destinatari, temàtica i tipologia d’activitat que t’ajudaran a trobar el que estàs buscant. Dona una ullada al catàleg i demana una activitat!  

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial, sempre que es puguin respectar del tot les mesures de seguretat. Si teniu dubtes, escriviu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-vos i ajudar-vos a fer l’activitat!